Svijet

NIŠTA OD PUTOVANJA U EU OVOG LJETA? Crna Gora još uvijek ne ispunjava jedan važan uslov

Autor Ksenija Jelesijević

EU sledeće nedjelje razmatra otvaranje granica

Izvor: Vlada Crne Gore

Evropska unija će tek sledeće nedjelje razmatrati listu trećih zemalja kojima je, u odnosu na epidemiološšku situaciju, omogućeno slobodno putovanje preko spoljnih granica Unije, rečeno je Tanjugu u Briselu.

O tome će se razgovarati na sastanku ambasadora zemalja članica zakazanom za 2. septembar, a prema nezvaničnim informacijama, ne očekuje se da će lista zemalja biti promijenjena, odnosno da će se na njoj naći Crna Gora.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da epidemiološška situacija u našoj zemlji jošš ne ispunjava zacrtane kriterijume Savjeta EU kada je riječ o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebalo da bude oko 16, odnosno ispod 25.

Kao tražženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama uzima se epidemiološška situacija u poslednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosjekom EU, ali i mjere zašštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta.

U EU naglaššavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će da implementira preporuke odnosno prihvati ili odložži mogućnost ulaska građana predložženih trećih zemlja na njihovu teritoriju.