Svijet

BALKANCI BERU GROŽĐE ZA 100 EURA DNEVNO U FRANCUSKOJ! Plaćena im je i hrana, u njihovu čast otvoren i šampanjac! (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Usled pandemije Korona virusa Francuska ima problem sa sezonskim radnicima u poljoprivredi, a usled manjka radnika koji uobičajno dolaze iz Bugarske, Rumunije i Maroka, francuski proizvođači vina su pomoć u berbi grožđa potražili među ljudima sa Balkana.

Izvor: Printscreen

Državljani Srbije, njih osam, zajedno sa još dva studenta Francuza, stigli su 23.avgusta na imanje gdje se pravi šampanjac "PIERRE Laurent" .

Jedna od njih je i Vesna Vučković, koja je ispirčala da će berba trajati 7, 8 dana, a možda i više.

Izvor: Printscreen

"Svako se snašao za prevoz, neko kolima, a neko vozom. Stigli smo u nedjelju 23. avgusta. Dnevnica je 100€ i 15€ dobijamo za ručak", navodi ona.

Zbog zabrane ulaska u Francusku bez boravišne dozvole i francuskog državljanstva, ovog puta posao berača rade oni koji već žive u Francuskoj.

Izvor: Printscreen

"Domaćin Laurent je otvorio flašu šampanjca u našu čast i u znak početka berbe grožđa. Francuska porodica koja je vlasnik vinograda je jako gostoljubiva i familijarna", dodaje Vesna.

Francuska televizija France 3 je napravila manju reportažu o srpskim radnicima i berbi grožđa. Žaklina je objasnila da rade pod maskama dok je Vesna rekla da je grožđe ove godine sjajno, što je potvrdio i gazda Laurent.