Nije dobro

3 NOVA SLUČAJA KOVIDA-19 BACILA U REBUS NAUČNIKE: Da li je moguće ponovo se zaraziti koronom i šta to znači za vakcinu?

Autor Ksenija Jelesijević Izvor dojče vele

Pacijenti u Hongkongu, Holandiji i Belgiji pozitivni su na SARS-CoV-2 – mesecima nakon što su već jednom preboleli kovid-19. Znači li to da nema imunološke zaštite nakon prve infekcije?

Izvor: Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

Tokom pandemije više puta je bilo izveštaja o mogućim ponovnim infekcijama korona virusom. Međutim, kasnije bi se ispostavilo da se radilo o greškama, prethodnom pogrešnom negativnom testu ili ostacima virusa od prve infekcije.

Sada su ponovne infekcije prijavljene u Hongkongu, Holandiji i Belgiji. Prema pisanju nekih hrvatskih medija i jedan Hrvat u Nemačkoj je ponovo pozitivan na korona virus. U svim slučajevima pacijenti koji su se oporavili od kovida-19 mesecima kasnije su ponovo inficirani – naizgled mutiranom varijantom SARS CoV-2.

Različiti slučajevi – sličan tok bolesti

Sredinom marta jedan 33-godišnjak iz Hongkonga imao je blage simptome kovida-19 i 26. marta je bio pozitivan na SARS CoV-2. U bolnici je ostao do 14. aprila. Pušten je tek nakon dva negativna PCR-testa.

Rutinski je testiran na aerodromu  u Hongkongu 15. avgusta – test je bio pozitivan. Iako nije imao nikakve simptome, iz predostrožnosti je hitno prevezen u bolnicu.

Genetske analize pokazale su da se ne radi o ostacima prve infekcije već da se zarazio mutiranom varijantom virusa.

"Analize su pokazale da je prvi virusni genom pripadao različitom soju SARS-CoV-2 od ovog drugog", rekao je dr. Kelvin Kai-Vang To, profesor na katedri za mikrobiologiju na Univerzitetu u Hongkongu (HKU).

On kaže da se te dve varijante virusa razlikuju za 24 nukleotida – gradivna elementa gena.

Odavno je poznato da je SARS-CoV-2 tokom pandemije mutirao nekoliko puta i više puta menjao delove svoje proteinske strukture – što je uobičajeno kod virusa.

Za kineske istraživače je jasno da se u ovom slučaju radi o ponovnoj infekciji. Dakle – čak i nakon preležanog kovida-19 čovjek se može opet zaraziti virusom SARS CoV-2.

Takve re-infekcije se događaju i s drugim sezonskim korona-virusima koji dovode do takozvane prehlade, kao što su 229E, OC43, NL63 i HKUI24, tvrde hongkonški naučnici.

Dva slučaja i u Evropi

I Marion Kopmans, virolog i savetnica holandske vlade kaže da se genetski kod druge infekcije pacijenta u Holandiji - starijeg čoveka slabog imuniteta - takođe značajno razlikuje od koda prve infekcije. To govori protiv teze da se možda radi o ponovnom izbijanju prve infekcije.

Moguća nova infekcija je nije iznenadila, rekla je Kopmans. "Na osnovi drugih respiratornih infekcija znamo da nismo zaštićeni za cep život, a ne očekujemo to ni kod kovida-19", rekla je ona.

Međutim, sada se mora razjasniti javljaju li se takve ponovljene infekcije češće ili su to samo pojedinačni slučajevi.

U Belgiji se jedna pacijentkinja razbolela nakon tri meseca. I kod nje je analiza genskih sekvenci otkrila da je virus prilikom druge infekcije imao jedanaest mutacija.

"Ovo nije dobra vijest", rekao je virolog Mark Van Ranst za belgijsku televiziju VTM.

Mnogo otvorenih pitanja

Ako se ove ponovljene infekcije potvrde, mnogo toga govori u prilog tezi da je imunitet na SARS CoV-2 kratkotrajan. Čak i posle preležane bolesti neki pacijenti imaju samo delimični imunitet -  što znači da antitela ne stvaraju svi pacijenti.

Međutim, čak i osam meseci nakon izbijanja pandemije, mnoga pitanja ostaju bez odgovora.

Naučnicima je teško da steknu pregled situacije jer se širom sveta istraživanja obavljaju pod velikim pritiskom, a mnogi rezultati se objavljuju brzo i bez nužne kontrole kolega stručnjaka.

Detaljne studije o slučajevima u Holandiji i Belgiji još uvek nisu dostupne. I o ponovljenoj infekciji u Hongkongu za sada postoje samo odlomci iz stručnog članka koje je reporter lista South China Morning Post objavio na Twitteru. Dakle, ovi rezultati još nisu ocenjeni po važećem međunarodnom protokolu.

Što ovo znači za vakcinu?

Trenutno se širom sveta testira više od 150 vakcina protiv SARS CoV-2. Rusija je nedavno odobrila "Sputnjik V", a u presudnim kliničkim ispitivanjima faze III nalazi se još sedam kandidata za vakcinu.

Ako se ponovne infekcije zaista potvrde SARS CoV-2 verojatno neće nestati efikasnim kolektivnim imunitetom. Moguće je i da vakcine koje su trenutno još uvek u razvoju - ne nude doživotnu zaštitu protiv agresivnog korona virusa.

Dok se ne završi klinička faza III i dok ne budu dostupne utemeljene dugoročne studije – ne može se pouzdano reći koliko su ove vakcine delotvorne, da li štite od mutacija virusa niti koliko će trajati njihova zaštita.

Tagovi