Svijet

KRENULI DA BROJE LEŠEVE: Nove žrtve pucnjava u SAD, oružjem se "brane" i benzinske pumpe

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor CNN

Tri nove žrtve pribrojane su prethodnima u neredima koji su izbili zbog policijskog ranjavanja jednog crnca u gradu Kenoša, državi Vinskonsin u SAD.

Izvor: Screesnhot/Youtube/WGN News

U oružanom sukobu demonstanata i naoružanih civila ubijeno je dvoje ljudi i najmanje jedna osoba povređena.

Policijac je pri hapšenju sasuo šaržer u leđa osumnjičenom tamnoputom Džejkobu Blejku, i to je dolilo ulje na vatru u već pregrejanoj rasnoj atmosferi u čitavoj SAD, gde su redovni protesti pokreta "Životi crnih su važni".

U Kenoši, gde je Blejk upucan na ulici pred porodicom, započeli su protesti koji su ubrzo prerasli u nemire zbog čega je guverner države Vinskonsin podigao i Nacionalnu gardu.

Trećeg dana protesta došlo je i do novog oružanog incidenta. Prema prvim informacijama, do pucnajve je došlo na benzinskoj stanici, koju su civili "branili od napada" demonstranata, pretpostavljajući da će biti opljačkani.

Ima mrtvih u Kenoši
Izvor: Youtube/ WGN News

Ben Kramp, advokat za građanska prava koji zastupa porodicu Blejk, rekao je da je on upucan nakon što je pokušao da prekine svađu dve žene a da policija nije dala objašnjenje zašto je upotrebila oružje.

Blejk je preživeo pucnjavu ali je ostao paralizovan, a dva policajca koji su učestovali u incidentu su suspendovani, a slučaj se istražuje i najavljeno je da će javnost biti obaveštena o rezultatima u narednih 30 dana.

(

Tagovi

SAD