Svijet

KALAŠNJIKOV U LUKAŠENKOVOJ RUCI NOSI SKRIVENU PORUKU! Predsjednik Belorusije protivnicima poslao opasnu OPOMENU! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić

Bjeloruski predsjednik riješio je da pokaže da se ne plaši šetajući sa automatskom puškom kraj barikada, ali su mnogi poruku shvatili drugačije

Izvor: Youtube/RT, Handout/Getty Images

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko sa „kalašnjikovim“ u ruci i pancirom na sebi stao je kraj kordona do zuba naoružanih policajaca da bi pokazao da se ne plaši demonstranata u centru Minska.

„Bježe kao pacovi“

Pojedinci smatraju da je čovjek koji 26 godina vlada bivšom sovjetskom republikom ovim „mračnim potezom“ pokazao koliko se u stvari plaši naroda i upao u novu zamku. S druge strane, ima i onih koji vjeruju da je ovo taktika kojom će Lukašenko uspjeti da ostane na vlasti uprkos tome što već 16 dana traju protesti zbog toga što je proglasio pobjedu sa 80 odsto osvojenih glasova na izborima 9. avgusta.

- Bliže, bliže trgu... Ne vidim trg... lijevo, još lijevo - Lukašenko govori pilotima, pokazali su snimci koje je objavila njegova pres-služba.

A onda izlazi iz helikoptera, pa prilazi policajcima.

- Hvala vam. Sjajni ste - rekao im je on.

Kao po komandi, policajci su mu odgovorili:

- Bićemo sa vama do kraja.

- Bježe kao pacovi - rekao je Lukašenko u jednom trenutku.

Međutim, demonstranti nisu bježali, ali su mirni protesti završeni bez incidenata. Ipak, pojavljivanje predsjednika sa automatom djelovalo je zlokobno. „Lukašenko je izgledao kao da se nalazi u naučnofantastičnom filmu“, objavila je Kosmomolska pravda. Kako su dodali, uz njega je bio i njegov sin Nikolaj (16), zvani Kolja. Takođe je na sebi imao pancirni prsluk i „kalašnjikov“.

- Lukašenko izgleda odlučno, ali je ovo mračan prizor. Da li je bilo potrebno da dođe do toga? Nije bilo okolnosti više sile. Ovo je gruba greška u politici - poručio je ruski senator Aleksej Puškin.

Izborna kampanja

Politički komentator Radija Svaboda Jurij Drakahrust kaže da je moguće da je pojavljivanje sa puškom samo loš propagandni potez, ali da se plaši nečeg goreg.

- Dugo bjeloruski propagandisti pokušavaju da pokažu kako se protesti smiruju, ali slika vrhovnog komandanta koji uzima oružje i dolazi na ivicu... to nema veze sa smirivanjem. Moguće je, doduše, da Lukašenko i ne misli o propagandi, već šalje jasnu poruku - da je spreman da ubija, da dotakne novo dno - napisao je on na Telegramu.

Ima i drugih mišljenja. Tako jedan dopisnik Kosmomolske pravde hvali Lukašenkov performans.

- Šta se desilo sa Lukašenkom? Obilazi fabrike, ide na mitinge, šeta sa automatskom puškom u ruci... Zašto se prvih dana činilo da se krije u bunkeru dok policija tuče po ulicama? Tek sada je Lukašenko započeo pravu izbornu kampanju. Veoma je jednostavan razlog za ovu transformaciju - za tri dana on se četiri puta čuo s Putinom.

Bjeloruska policija je nakon toga prestala da tuče demonstrante, a Baćka (tata, Lukašenkov nadimak) se vratio u igru. Obrisao je sve optužbe na račun Rusije i dobio je podršku. Moskva ne ruši takve saveze. Slabi poput Viktora Janukoviča dobiće sklonište, uporni kao Bašar el Asad biće zaštićeni, a tvrdoglavi kao Nikolas Maduro dobiće podršku - napisao je Ivan Gračev iz KP.Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je juče da Moskva neće da komentariše pojavljivanje Lukašenka s „kalašnjikovim“.