Svijet

OPADANJE KOSE POSLE KORONE: Doktorka objasnila zašto se to dešava i da li će kosa ponovo izrasti

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Opadanje kose jedna je od posledica korona virusa, a evo šta o tome kaže doktorka...

Izvor: Guliver/Getty Images/Kwangmoozaa

"Nosite maske", poručila je glumica Alisa Milano u video-snimku, koji je postavila na Tviteru, gde je pokazala da joj posle korone opada kosa. Šta se događa u organizmu i zašto posle preležanog kovida-19 opada kosa u pramenovima objasnila je dermatvenerolog Gorana Isailović gostujući na TV Prva.

"To se i očekuje posle svake veće infekcije, pogotovo, kada se radi o obostranom zapaljenju pluća", rekla je dr Isailović.

Kako je dodala, kada je organizam u opasnosti, on vodi računa i štedi svoje resurse.

"Znamo da tokom jednog dana naše telo proizvede 50 metara vlasi kose u koju ulaže dobar deo proteina koji su potrebni za funkcionisanje organizma, onda je jasno da kada je organizam u opasnosti, da će da proračuna i odbaci stvaranje kose, a protein da uloži u odbranu organizma. Slično se dešava posle trudnoće, operacije, nekog većeg stresa...", objasnila de Isailović za TV Prvu.

"Svaki veći stres dovodi do takozvanog telogenog opadanja kose, to je ona vrsta opadanja kose kada svučemo dlaku i na kraju vidimo neko zrnce, koje ukazuje da je to zrela dlaka, odnosno da u toku bolesti veći deo dlaka prelazi u stanje zrele dlake".

Doktorka je istakla da je ovo telogeno opadanje dlaka reverzibilno, odnosno da će ta kosa će porasti ponovo.

Dermatolog ističe da još uvek ne znaju koliko vremenski kosa opada posle preležanog korona virusa.