Svijet

Opozicija u Belorusiji PROTIV mešanja stranaca! Bivši kandidat za predsednika POZVAO I RUSE da naprave ovaj korak (FOTO)

Autor Ivan Pavlović

Bivši kandidat za predsednika Belorusije Andrej Dimitrijev izjavio je da je protiv stranog mešanja u rešavanje situacije u zemlji i zatražio nove predsedničke izbore.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Dimitrijev je nakon sastanka sa ambasadorom SAD i šefom delegacije EU u Belorusiji saopštio novinarima da je svojim sagovornicima rekao "da ne sme biti nikakvog mešanja spolja, jer trenutna situacija nema veze sa geopolitikom".

On je skrenuo pažnju zapadnim diplomatama da su u Belorusiji "apsolutno mirni protesti i da demonstranti traže poštene i transparentne izbore".

Pozivamo međunarodnu zajednicu, uključujući i Rusiju da ne priznaju izbore u Belorusiji”, izjavio je bivši kandidat za predsednika.

On je izjavio i da opozicija insistira na objektivnoj istrazi nasilja policije nad mirnim demonstrantima.

Rusija je u nedelju ponudila vojnu pomoć Belorusiji čiji je čelnik Aleksander Lukašenko odbacio zahteve Zapada za ponavljanjem predsedničkih izbora

Belorusiju već nedelju dana potresaju ulični protesti nakon što su demonstranti optužili Lukašenka da je ukrao izbore održane prošle nedelje, što on odbacuje.

On je ranije danas izjavio da neće biti novih predsedničkih izbora u toj zemlji i da oni ne dolaze u obzir.

"Nećete doživeti da vidite dan kad radim bilo šta pod pritiskom. Neće biti ponovnih izbora, jer u tom slučaju, neće biti fabrika, plantaža. Sve će biti uništeno za pola godine", izjavio je Lukašenko.

Kao odgovor na pogoršanje krize, EU je u petak odobrila uvođenje sankcija beloruskim zvaničnicima zbog represije i izborne krađe.

Tagovi