Svijet

LUKAŠENKO U PROBLEMU: Zdravstveni radnici PODRŽALI PROTESTE, širom Belorusije počinju NOVA OKUPLJANJA (VIDEO)

Autor Ivan Pavlović Izvor BBC

Zaposleni u beloruskom naučnom i praktičnom centru za kardiologiju organizovali su danas protest zbog upotrebe sile nad demonstrantima nakon nedeljnih predsedničkih izbora.

Izvor: Youtube/euronews (in English)/printscreen

Lokalni mediji preneli su da su zdravstveni radnici organizovali protest u znak solidarnosti, a učesnici nose plakate na kojima piše "Ne nasilju" i aplaudiraju, prenosi Tass.

Izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta i na njima je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu, međutim od tada se održavaju protesti širom zemlje u kojima učesnici tvrde da su izbori pokradeni.

 Sve više građana okuplja se danas na protestu u Minsku u znak solidarnosti sa demonstantima i zbog sile koja je protiv njih upotrebljena.

U više okruga u Minsku građani se okupljaju kako bi uzrazili protest i protiv izbornih rezultata, prenosi Tas s.

Građani su se okupili i kod Koncertne dvorane u centru grada, gde hor izvodi dela klasične muzike. Oni drže transparente sa slovima koja čine rečenicu "Moj glas je ukraden".

Među okupljenima su ponovo i žene u belom koje su i danas formirale ljudski lanac, odnosno "Lanac solidarnosti", a učesnici kažu da žele mirno rešenje i da svi uhapšeni budu oslobođeni, prenosi BBC.

Osim okupljanja građana pojedini radnici su organizovali štrajkove i izašli na ulice u Minsku, Grodnom i Žodini.