Svijet

Teroristi su krali amonijum nitrat u Bejrutu za proizvodnju raketa!

Autor Mladen Stojović Izvor Kurir

Hezbolah je polako krao amonijum nitrat koji je bio skladišten u luci i koji je izazvao smrtonosnu eksploziju u Bejrutu!

Izvor: Youtube/Sputnik

Ova teroristička organizacija ga je koristila za proizvodnju raketa, navodi bezbednosni izvor, prenosi Kurir.

Beogradski dnevnik podsjeća da je skladište koje sadrži 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo u utorak u Bejrutu, usmrtivši najmanje 171 osobu, povređujući hiljade i uništivši veći dio grada.

U jeku katastrofe posmatrači su postavili pitanje zašto je takva velika količina eksplozivnog materijala ostavljena u bejrutskoj luci, tako blizu gusto naseljenog centra grada.

Prema bivšem izvoru koji je govorio za Al Arabija English pod uslovom anonimnosti, amonijum nitrat je godinama ostao u luci, jer ga je „treća strana otpremala u vojne svrhe“.

Tu izjavu je kasnije potvrdio i izvor blizak komandantima Hezbolaha koji je precizirao da se proizvod koristi za rakete i rakete ratne glave, koje je Iran poslao u Libanon, a Hezbolah lokalno sastavio u regiji Hermel. Davne 2017. godine, francuski časopis Intelligence Online već je izvještavao da je Hezbolah izgradio dva podzemna objekta u Libanu za proizvodnju raketa!

„Libanske službe bezbjednosti takođe su primile američka upozorenja Davida Saterfilda o postojanju dvije fabrike za montažu raketa, u Južnom Libanu i Bekai“, dodao je izvor visokog obezbjeđenja, koji je objasnio da su pošiljke oružja redovno prebačene u Libanon luke, kao i preko kopnenih granica zemlje.

Izrael je sistematski ciljao na pošiljke Teherana Hezbolahu koje su išle preko Sirije.

Prema izvoru bezbjednosti, razne organizacije su imale kontrolu nad lukom: carina, opšta bezbjednost, vojska obavještajne službe i odnedavno državna bezbjednost. Američka blagajna je, međutim, optužila Hezbolah za kontrolu mnogih lučkih prostorija u Bejrutu.

Određeni djelovi Luke i aerodrom koriste se za krijumčarenje vojnih pošiljki do Hezbolaha“, rekao je izvor blizak borcima Hezbollaha Al Arabiji English pod uslovom anonimnosti. Bivši izvor bezbjednosti istakao je da je terminal 5 tranzitna tačka za zabavu u bejrutskoj luci. Luka je i dalje unosan posao za svu korumpiranu elitu Libana.

Tagovi