"Rat" velikih sila

RUSKA VAKCINA podijelila svijet: ISTOK je brani, ZAPAD kaže - NIJE BEZBJEDNA! A evo ko je već primio

Autori Maja Gašić mondo

Rusi su ubijeđeni u efikasnost i bezbjednost svog proizvoda.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr/Russian Direct Investment Fund

Prva ruska vakcina je efikasna i bezbjedna - ja ću se vakcinisati u oktobru", izjavio je juče dr Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i pulmologije, šef katedre patologije čovjeka na Sečenovskom Univerzitetu. On je kazao da je vakcina prošla ispitivanja na životinjama i na ljudima, te da nema povoda da se sumnja.

Boljević kaže da na Institutu "Gamalej" na ovoj vakcini rade već 25 godina.

"Oni su imali osnovu na koju su dodali komponentu. Za dve nedelje napravili su vakcinu. U februaru je bila napravljena već 70 odsto", istakao je Boljević, koji je naglasio da će vakcinu prvi primiti zdravstveni radnici, zatim nastavnici i učitelji koji od prvog septembra treba da krenu sa radom.

"Vakcina je za Rusiju besplatna i dobrovoljna. Ja ću se vakcinisati u oktobru", naglasio je dr Boljević, pišu Novosti.

Republika Srpska je ponudila avans Rusiji kako bi na vreme obezbedila vakcinu protiv korona virusa, izjavio je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. On je rekao da su predstavnici Srpske informacije o vakcini imali i ranije, jer su bili u kontaktu sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

"Vakcina je za početak predviđena za tržište Ruske Federacije, ali u ovom trenutku vode sa razgovori sa određenim kompanijama iz sfere proizvodnje lijekova i medicinske opreme, kako bi se potpisao ugovor da neka od tih kompanija proizvodi za neko drugo tržište", rekao je Višković, a prenijela RTRS.

Kiril Dmitrijev, čelnik Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji finansira istraživanje vakcine protiv koronavirusa, odobrenog u Rusiji, rekao je juče da će uvođenje lijeka “biti vrlo postupno”.

"Nećemo ga dati 10 miliona ljudi sjutra", rekao je Dmitrijev za CNN. "Biće to vrlo postupno, pažljivo kretanje prema napred. Možemo reći da deluje, ja sam primio vakcinu i dao sam je roditeljima, supruzi…”, rekao je Dmitrijev u CNN-ovom programu uživo.

On je i objasnio zašto vjeruje da je vakcina djelotvorna.

"Dokazano je to kroz prvu fazu, drugu fazu. Imaćemo tri faze testiranja u mnogim drugim zemljama, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Brazilu i Filipinima. Prema ruskom zakonu, kada imate pandemiju, kada imate ovakvu epidemiju, možete napraviti treću fazu istovremeno s testiranjem vakcine na rizičnim grupama, što mi radimo. Vjerujemo da je upravo to pravi pristup i da ima smisla. A ostatak svijeta koji se razumije u nauku koja stoji iza naše vakcine, reaguje pozitivno. Dobili smo zahtejve za milijardu doza vakcina. Mislim da će vreme pokazati uspjeh ruskog pristupa”, zaključio je Dmitrijev.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) juče je oprezno reagovala na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv korona virusa, podsećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine. Kandidat "Gamaleje", koji je među 26 koje se trenutno testiraju na ljudima, prema SZO je u tek u prvoj fazi.

Dr Gideon Mejerovic-Kac, australijski epidemiolog iz centra za zarazne bolesti u Sidneju, rekao je da sumnja u bezbjednost i efikasnost ruske vakcine.

"Svako ko primi vakcinu će biti dio velikog kliničkog ispitivanja, ali bez stabilne 'kontrolne' grupe. Ne mogu da govorim za ljude u Rusiji, posebno s obzirom na to da se suočavaju sa skoro milion slučajeva zaraze korona virusom, ali ne bih želio da se prijavim da budem zamorčić za testiranje vakcine sa nepoznatom efikasnošću i nepoznatim nivoom rizika. Još gore je to što po svim izvještajima vakcina prelazi na masovnu proizvodnju, što znači da se faza tri i četiri ispitivanja mogu preskočiti u potpunosti, ne ostavljajući nam potvrdu da je vakcina uopšte sigurna i efikasna", rekao je.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja, to je jedini način da se spriječi širenje epidemije.

Tagovi