Svijet

Strahujemo od SUDARA KORONE I GRIPA, ali stiže DOBRA VIJEST: OVO je pokazatelj šta će se desiti na jesen!

Autor Maja Gašić

Situacija na južnoj hemisferi obećava, evo i zašto...

Izvor: Tanjug/AP/Luca Bruno

Na mogućnosti da se na jesen "sudare" epidemije korone i gripa upozoravaju svi svjetski stručnjaci, ali postoje neki  pokazatelji koji ukazuju na to da možda situacija neće biti tako crna kao što strahujemo...

Stručnjaci upozoravaju da kombinacija sezonskog gripa i kovida-19 može biti preveliki teret za zdravstveni sistem. Međutim vijesti koje dolaze sa južne hemisfere su ohrabrujuće i ukazuju na to da ćemo imati blažu sezonu gripa.

Čini se da su napori da se suzbije širenje korona virusa doveli do toga da na južnoj hemisferi, gdje je sada zima, ima drastično manje slučajeva obolijevanja od gripa nego ranijih godina. 

Ovo je posebno važno jer je upravo ovaj dio zemaljske kugle bio "prediktor" za kretanje virusnih bolesti u ostatku svijeta.

"Ako pogledamo šta se dešava u Australiji i koristimo južnu hemisferu da predvidimo kakva će biti naša sledeća sezona, možemo da zaključimo da je tamo bila daleko mirnija sezona gripa", kaže dr Kristin England, stručnjak za zarazne bolesti na Klinici u Klivlendu.

"Mislimo da je to zato što ljudi koriste mjere kako bi spriječili širenja kovid-19."

Dr Kristopher Ol, profesor zaraznih bolesti u Sjevernoj Karolini, složio se da je "postoji mogućbnost da će sezona gripa biti nešto manje ozbiljna ove godine“.

"Ako mjere za kontrolu zaraze, uključujući ograničenja putovanja, pranje ruku, fizičko distanciranje i nošenje maski, pomažu kod kovida-19, onda će takođe 'raditi' i kod gripa", kaže Ol.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mjere – držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja, to je jedini način da se spriječi širenje epidemije.

Tagovi