Svijet

RUSI POBEDILI U "TRCI" OKO VAKCINA: Šta se dešava sa američkom vakcinom protiv korone?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

Članica Kriznog štaba na televiziji o ruskoj vakcini, njenom dolasku u Srbiju i drugim temama!

Izvor: Guliver/Getty images Plus/iStock/FotoDuets

Registrovana je prva ruska vakcina za korona virus, a zvaničnici se "kunu" da je stoprocentno efikasna. Rusija u sredu počinje vakcinu da daje lekarima i drugim radnicima hitnih službi, a ostali kandidati za proizvodnju vakcine utrkuju se da budu barem drugi koji će proizvesti efikasnu i bezbednu vakcinu.

Sjedinjene Američke Države potpisale su sporazum vredan 1,5 milijardi dolara s farmaceutskom kompanijom "Moderna", i dogovorile proizvodnju 100 miliona doza njene potencijalne vakcine protiv korona virusa.

Bela kuća potvrdila je da je potpisan ugovor, koji nije jedini - Amerikanci su potpisali čitav niz sporazuma sa potencijalnim dobavljačima vakcine u okviru projekta "Operation warp speed", namanjenom obezbeđivanju vakcine za Amerikance do kraja ove godine.

Cina "Moderna" vakcine trebalo bi da bude oko 30 dolara, za dve doze koliko je potrebno po osobi koja želi da se vakciniše. Ta je cena "prosečna" za trenutne proizvođače koji se utrkuju da nađu vakcinu.

"Moderna" je vakcinu "mRNA-1273", jednu od retkih koja je već u završnoj fazi testiranja na ljudima, najavila za kraj septembra. U toku je poslednja faza testiranja a studija obuhvata čak 30.000 dobrovoljaca.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.