Svijet

Dok se priča o povratku u škole, naučnici došli do NOVIH SAZNANJA: Deca su u ovom uzrastu NAJVEĆI PRENOSIOCI virusa

Autor Nataša Petrović

Ovih dana glavna tema je povratak dece u školske klupe, a evo važnih novih otkrića o širenju korone među decom!

Izvor: Guliver/Getty Images/hedgehog94

Dok stručnjaci smišljaju najbezbedniji način za organizovanje sledeće školske godine, postoji bojazan da bi povratak dece u školske klupe mogao da izazove novi talas pandemije.

Svetski stručnjaci i dalje sprovode istraživanja ne bi li utvrdili koliko su deca podložna korona virusu i da li su veliki prenosioci.

Samo poslednjih dana sprovedena su tri nova istraživanja, a evo najvažnijih otkrića.

Nema nikakve sumnje da i deca mogu da se zaraze koronom, ali uglavnom imaju dosta blaže simptome nego odrasli. Istraživanja u SAD su pokazala da mlađi od 18 godina čine manje od sedam odsto ukupnog broja slučajeva, a zabeleženo je manje od 0,1 procenata smrtnih ishoda.

Kada je reč o simptomima, kod dece su to najčešće temperatura i kašalj.

Ipak, to što su simptomi najčešće blagi, ne znači da dete ne može da razvije ozbiljnu kliničku sliku, ali to se uglavnom dešava kod dece koja imaju neke hronične bolesti. O samim posledicama bolesti kod dece još se ne zna gotovo ništa.

Osim toga, otkriveno je da su deca starija od deset godina sklonija infekciji od mlađih mališana. Prema statistici objavljenoj u SAD, što se tiče dece, najviše slučajeva bilo je u uzrastu od 15 do 17 godina, a prelazno doba koje povećava šanse za infekciju je 11 godina. Uz to, kao i kod odraslih, dečaci se češće zaraze od devojčica.

Naučnicima i dalje nije jasno zašto su mlađa deca manje podložna virusu, ali jedna od najčešće pominjanih teorija je da su češće izloženi različitim virusima iz grupe korona virusa i zbog toga imaju bolji imunitet. Druga teorija potiče od rezultata nedavne studije koja kaže da je gen za receptor za koji se virus kači u gornjim disajnim putevima kod dece slabiji.

Kada je reč o tome da li deca prenose virus – svakako, samo je pitanje koliko. Novo istraživanje koje je završeno pre nekoliko dana pokazalo je da mlađa deca u sebi nose više virusa, te su samim tim i zaraznija.

Deca mlađa od pet godina imala su velike količine virusa u nosu i grlu u poređenju sa odraslima.

Naučnici su se bavili i istraživanjem u vezi sa tim u kom su uzrastu deca najveći prenosioci i kažu da je to u uzrastu od 10. do 19. godine, kada prenose virus jednako efikasno kao i odrasli.