Svijet

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: OTROVNI oblak iz Bejruta može stići do Evrope! (VIDEO, FOTO)

Autor Jelena Stokić Izvor AP

Stravična ekspolozija amonijum nitrata u skladištu luke u Bejrutu potresla je juče ceo svet. Život je izgubilo više od sotinu ljudi, a kakve će biti posledice još se ne zna. Ipak naučnici kažu - oblak otrova može doći do Evrope,

Izvor: Screenshot/Youtube/Bloomberg QuickTake News

Uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u utorak u luci Bejruta, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libana, objavio je premijer Hassan Diab.

"Neprihvatljivo je da se tovar amonijum nitrata, procenjen na 2.750 tona, šest godina nalazi u skladištu, bez ikakvog nadzora", izjavio je na hitnom noćašnjem sastanku Vrhovnog saveta odbrane.



"To je neprihvatljivo i o tom pitanju ne možemo ćutati. Nećemo stati dok ne nađemo osobu odgovornu za to što se dogodilo", obećao je premijer.


Amonijum nitrat je veštačko đubrivo i takođe komponenta eksploziva, a kako navidi Radio Sputnjik naulnici upozoravaju da bi otrovni oblak mogao doći do Evrope.

Prema prvim informacijama, eksploziju u skladištu u luci izazvao je požar. Kako navodi AP, reč je o najsnažnijoj eksploziji u gradu koji je pretrpeo gradjanski rat, sukobe s Izraelom i terorističke napade.

Dim se jutros još uvek dizao iz luke, u kojoj su oštećeni veliki silosi, a ulice u centru grada prekrivene ruševinama i oštećanim vozilima, fasadama srušenim od jačine udara.

Tagovi