Svijet

Posle pandemije korona virusa svet će POGODITI "pandemija" OVOG zdravstvenog problema!

Autor Nataša Petrović

Posledice korona virusa ćemo tek sagledavati u narednim godinama...

Izvor: Tanjug/AP/Bernat Armangue

Korona virus napada brojne organe, a američko Udruženja za nefrologiju upozorava da kod polovine pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su zbog kovida-19 na intenzivnoj nezi, dolazi i do otkazivanja bubrega zbog čega je mnogima potrebna dijaliza!

Zbog svega toga, stručnjaci smatraju da će lečenje ovih posledica trajati još dugo nakon završetka pandemije korona virusa.

Prema podacima koje je objavio CNBC, oko 46 odsto pacijenata koji su primljeni u bolnicu zbog korona virusa imalo je neki problem sa bubrezima, a 17 odsto je moralo na dijalizu. Ono što je važno je da 82 odsto ovih pacijenata nikada ranije nisu imali problema sa bubrezima, a kod trećine izlečenih nije se vratila bubrežna funkcija od ranije.

Zbog ovih podataka, stručnjaci predviđaju da će svet nakon pandemije korona virusa biti pogođen ovim zdravstvenim problemom!

"Sledeća epidemija će biti epidemija hroničnih bolesti bubrega među izlečenima od korona virusa", kaže profesor nefrologije iz bolnice Maunt Sinaj dr Stiven Koka.

"Od početka pandemije korona virusa videli smo najveću stopu otkazivanja bubrega u istoriji. To je dugoročni problem za pacijente, kao i za lekare", rekao je on.

Tagovi