Svijet

SAD isprobale daljinsko lansiranje nuklearne rakete (VIDEO)

Autor mondo.me Izvor Beta Izvor Kurir

Ratno vazduhoplovstvo SAD je saopštilo da je danas uspješno isprobalo novu balističku interkontinentalnu raketu (ICBM) "Minitmen tri" koja može da nosi tri nuklearne bojeve glave, lansiranu daljinski - komandnom s komandnog mjesta u vazduhu, u avionu.

Izvor: Guliver/Getty Images/iStock/GettyImagesPlus/Alexyz3d

Nenaoružana raketa je poletjela jutros iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, preletjela je 6.760 kilometara iznad Pacifika i završila u moru kod obale Maršalskih Ostrva.

Tokom akcije kojom se tokom leta komandovalo iz aviona "Boing E-6" - prilagodjene verzike "Boinga 707", stručnjaci Ratnog vazduhoplovstva su medju posadom te letjelice pratili rad te relativno nove vrste komandovanja pri daljinskom lansiranju rakete.

"Minitmen tri" je od 2005. godine jedini preostali tip nuklearnih raketa zemlja-vazduh u američkom nuklearnom arsenalu. Instaliran je u podzemnim silosima u tri vojne baze: u Vajomingu, Južnoj Dakoti i Montani.

Nuklearne rakete "Trajdent", namijenjene za gadjanje ciljeva na zemlji, instalirane su na podmornicama, a treća i poslednja vrsta nuklearnog oružja SAD su bombe koje nose strateški avioni-bombarderi.

Ratno vazduhoplostvo je ukazalo da je današnja proba rakete planirana prije više mjeseci i da ne predstavlja "odgovor ili reakciju na neki dogadjaj u svijetu ili na neke tenzije u regionu".

Tagovi