Svijet

Tri NAJVAŽNIJE stvari koje morate da znate vezano za korona virus

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona hara planetom, a ovo su načini da se sa njom izborimo!

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Čitava planeta, već mesecima pokušava da se izbori sa koronom, ograniči njenu razornu moć, suzbije je i očuva zdravlje, najbliže i zdrav razum.

I stručnjaci, domaći Krizni štab ali i strani naučnici, slažu se - život mora da se nastavi. Ali, život sa korona virusom, ne "magični" povratak na ono što je bilo pre nego što smo za njega uopšte čuli.

Važno je da znamo ove tri stvari!

1. Nošenje maske i distanca su najvažniji

Maske i distanca postaju sastavni deo našeg života, kao i rad od kuće kada je to moguće.

Mnogi od nas nisu videli starije članove svoje porodice dugo, morali su da otkažu planirana slavlja, kada vodimo decu u park, više ne sedimo na klupi i skrolujemo po telefonu, već motrimo na njih u svakom trenutku, spremni da pritrčimo sa sredstvom za dezinfekciju ručica. Ove mere štite i nas i naše bližnje, i dokazano daju rezultate - na nama je da ih primenimo.

2. Ne smemo da se opustimo

Da, u jednom trenutku, moći ćemo da proslavimo ono što smo možda morali da otkažemo. Venčanje koje smo dugo planirali. Krštenje i prvi rođendan deteta. Maturu. Neki uspeh koji zaslužuje veliko, najveće slavlje za porodicu i prijatelje. Ali ne možemo planirati desetine ili stotine gostiju u trenutku kada se za život na respiratorima bori skoro 200 ljudi.

I oni su sigurno planirali slavlje, odmor kojem su se radovali, odlazak na venčanje... Pa i život i budućnost sa detetom - u Srbiji korona pogađa i trudnice, i to strašno.

Poznajemo drage ljude sa kojima živimo ili radimo, znamo da nam oni ne bi namerno naškodili i doveli nas u opasnost. Ali ne poznajemo dobro ovog neprijatelja. Skoro je nevidljiv, ne možemo predvideti kako će se ponašati, i znamo da posledice mogu da budu razorne.

I napada kada to ne očekujete. Ne slušamo svakodnevno o primerima namernog širenja korone, nema takvih. Neprijatelj je podmukao. Sigurno poznajete nekoga ko je već imao koronu, i ko ne bi znao da vam kaže kako ju je dobio. Ne prilazimo ljudima koji kašlju ili izgledaju kao da gore od temperature već dugo, ali asimptomatski prenosioci mogu širiti koronu ne znajući da je imaju. I splet nesrećnih okolnosti, može biti katastrofalan.

Želeti da se vratimo okupljanjima, proslavama, izlascima, odlascima u omiljeno letovalište, normalno je. I to će se u nekom trenutku i desiti. Ali će taj trenutak doći brže ako se ne opustimo sada, već poštujemo mere. Razgovarajte, ali na distanci i dok nosite masku. Uživajte u lepom vremenu, ali na bezbedan način, i po sebe, i po druge. Iskoristite jednu od mnoštva aplikacija za video pozive da okupite drage ljude.

3. Biće vremena za okupljanje, ali ono nije sad

Čak i ako ste preležali koronu, ostanite kod kuće onoliko koliko vam je preporučeno. Svakog dana nauka otkriva nove podatke, o zaraznosti, dužini simptoma, njihovom potpunom izostanku... I još uvek ne znamo sve. Ukoliko sumnjate da ste zaraženi, stavite masku i idite u ambulantu na pregled.

Vratiće se život u normalu, ali pre toga ne smemo da se opustimo. Jer, sve to što nam nedostaje, druženja, proslave, odmori, ne čine mesta i predmeti. Nego ljudi. Venčanje ne čine torta na pet spratova i venčanica, već okupljeni porodica i prijatelji. Sa odmora ćemo pamtiti smeh, razgovore i zajedničko gledanje zalaska Sunca, ne šljunak na plaži.

I da bi svi ti dragi ljudi bili tu kada dođe vreme za sve stvari koje nam nedostaju, moramo da čuvamo i sebe i njih, najbolje što možemo.

Tada ćemo slaviti i zajedničku pobedu!

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi