Svijet

LEK koji može da SPASI ali i USMRTI zaražene: Evo kada NE SME da se koristi

Autori mondo.me Maja Gašić

Jednostavim testom krvi može da se utvrdi kada će deksametazon, lek koji je SZO proglasila kao veliku pomoć u lečenju teško obolelih kovid-19 pacijenata, pomoći, a kada odmaže.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Jednostavan test krvi može otkriti kojim pacijentima zaraženim korona virusom može da pomogne deksametazon, jedini lek za koji je dokazano pomaže u spasavanju života kritično obolelih.

Istraživači iz Njujorka otkrili su da su pacijenti sa visokim nivoom supstance zvane C-reaktivni protein u krvi jsu najbolji kandidati za lek.

C-reaktivni protein je ono što naučnici nazivaju "marker", a ako postoji u većoj količini, znači da neko pati od upale, unutrašnjeg oticanja izazvanog imunološkim sistemom.

Istraživači su rekli da će pacijenti sa visokim nivoom C-reaktivnog proteina su u manjem riziku od smrtnog ishoda ili priključenja na espirator kada se leče steroidima, dok bi ih davanje onima koji imaju zdrav nivo proteina moglo biti opasno!

Trenutno lekari odlučuju da li će upotrebiti lek u zavisnosti od toga da li pacijent ima poteškoća u disanju.

Zvaničnici NHS-a odobrili su deksametazon za upotrebu kod  kritično obolelih pacijenata nakon što su rezultati najvećeg svetskog ispitivanja o lekovima za kovid-19 utvrdili da on može da smanji rizik od smrtnog ishoda.