Svijet

NOVI RAT NA VIDIKU: Egipat šalje vojsku u Libiju!

Autor mondo.me Izvor Tanjug Izvor Kurir

Poslanici egipatskog parlamenta odobrili su raspoređivanje snaga u inostranstvu radi borbe protiv “kriminalnih milicija” i “stranih terorističkih grupa” na “zapadnom frontu” nakon što je predsjednik Abdel Fatah el Sisi rekao da bi Kairo mogao intervenisati u Libiji

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Pontuse

U saopštenju parlamenta navodi se da bi vojnici mogli braniti nacionalnu bezbjednost. Nisu objavljeni drugi detalji niti je direktno pomenuta Libija.

Parlament je odluku donio nakon što je Sisi prošle sedmice izjavio da Egipat neće stajati po strani ukoliko se pojavi prijetnja po nacionalnu bezbjednost i njihovog susjeda Libije, ukoliko parlament da svoje odobrenje.

Egipat je zabrinut zbog nestabilnosti u Libiji i podrške Turske međunarodno priznatoj administraciji u Tripoliju čiji su se borci približili Sirtu sa nadom da će preuzeti kontrolu nad tim gradom od Libijske nacionalne armije na čijem je čelu Kalifa Haftar.

Sirt je na putu ka lukama iz kojih se izvozi nafta koje su pod kontrolom LNA i Sisi je taj grad naveo kao crvenu liniju čiji prelazak Egipat neće dozvoliti.

Egipat, uz Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate, podržava Haftara.

Tagovi