Zdravlje u tegli

Hit istraživanje: "Spas" od korona virusa krije se u našem špajzu?!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Neobično otkriće nemačkih naučnika!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/merc67

Istraživanje koje su sproveli naučnici u Nemačkoj pokazalo je da je procenat smrtnosti obolelih od korona virusa niži u zemljama gde se često konzumira fermentisano povrće.

Studija sprovedena u Univerzitetskoj bolnici u Berlini pokazala je da je stopa smrtnosti niža u zemljama u kojima je fermentisano ili ukiseljeno povrće, odnosno turšija, tradicionalno čest "gost" na trpezi.

Tim naučnika, predvođen Žanom Buskeom, utvrdio je da promene u mikrobiomu, prouzrokovane modernim životom i manjim unosom ukiseljenog povrća, utiču na širenje infekcije i ozbiljnost kliničke slike.

Fermentacija je proces koji vekovima unazad povećava antioksidacijska svojstva u namirnicama kao što su voće, povrće, pa i meso i mlečni proizvodi. O blagotvornim dejstvima jogurta, azijskog ukiseljenog zelja (kimči) i drugoj fermentisanoj hrani, rađene su brojne studije.

U istraživanju su analizirani podaci Evropske agencije za bezbednost hrane, i procenjen je nivo konzumiranja različitih fermentisanih namirnica u više zemalja. Utvrđeno je da je rizik od smrtnog ishoda bio značajno umanjen u zemljama u kojima je ta potrošnja bila veća.

Tagovi