Ima li nade?

Britanci najavili - "VAKCINA STIŽE U SEPTEMBRU", a šta kaže dr Kon?

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba Srbije nije uvjeren da će vakcina biti spremna na jesen.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Juče je objavljeno da je vakcina AZD1222, popularno nazvana “Oksford vakcina” ušla u poslednju, treću fazu ispitivanja i prema dokumentaciji u koju je Nedeljnik imao uvid, već u septembru biće u upotrebi u Britaniji, SAD i nekoliko evropskih zemalja.

Za ovu vakcinu je dokazano da daje 2,6 puta više antitela nego kod najjačih organizama koji su to napravili prirodnim putem.

Svoje mišljenje o skoroj upotrebi vakcine, iznio je srpski epidemiolog dr Predrag Kon u jutarnjem programu TV Prva.

"'Vakcina Oksford' mora da prođe sve 4 faze po našim zakonima, ako i par hiljada ljudi primi vakcinu, to ne zančui da je za upotrebu. Povećano stvaranje antitela više je predmet rasprave, možda će biti bolja zaštita od vakcine. Rano je da stigne na jesen. Tu postoji pitanje bezbjednosti. Da li će samo najbogatiji doći do nje? Nažalost, to je stvarnost. Mada, ne mogu da tvrdim da je neminovnost." 

Na pitanje da li ćemo uspjeti da se odbranimo od korone podizanjem kolektivnog imuniteta, dr Kon kaže: 

"Nisam ubijeđen da će podizanje opšteg imuniteta nešto pomoći. Šta je važno? San, on je veoma važan, zatim redovna ishrana, dobro je i unositi vitamin D..."

Kon apeluje još jednom na sve da nose maske:

"Koronu možemo da kontrolišemo isključuvo i zajedno svi. Ako uspijemo sa maskama, to je najbrži i najjednostavniji način. Nosite maske u zatvorenom, bez razmišljanja da li treba ili ne treba."