"MORAĆE DA SNOSE POSLEDICE"

Grci POBESNELI: KAZNITI TURSKU zbog odluke o Aja Sofiji!

Autor Lana Stošić

Predstavnik grčke vlade Stelios Pecas izjavio je u današnjem intervjuu za SKAI TV da će "Grčka učiniti sve što je u njenoj moći" da turske vlasti snose posledice zbog odluke da Aja Sofiju, spomenik pod zaštitom Uneska, ponovo pretvore u islamsku bogomolju.

Izvor: Guliver/GettzImagesPlus/iStock/erdlst

Pecas je ocenio da odluka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ima međunarodnu težinu i da će tako "prestupničko ponašanje i naneta uvreda imati odgovarajući, uzvratni odgovor".

Predstavnik grčke vlade je ukazao da je "Erdogan napravio istorijsku grešku i razdor koji se mora premostiti".


"Svako ko prekrši međunarodne propise i zakone devijantnim ponašanjem, snosiće štetne posledice", upozorio je Stelios Pecas, prenose agencije.
U međuvremenu je grčki premijer Kirijakos Micotakis pokrenuo seriju međunarodnih kontakata povodom odluke turskih vlasti da se Aja Sofija ponovo pretvori u islamsku bogomolju.

Nacionalističke i religijske grupe odavno vrše pritisak na vlasti da se Aja Sofija, koju smatraju delom muslimanskog otomanskog nasleđa, ponovo pretvori u džamiju.

Aja Sofija je vekovima bila najveća hrišćanska crkva i na spisku je Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) kao svetsko kulturno nasleđe.


Tagovi