Svijet

Bžežinski savjetuje: Nove sankcije Rusiji, Putin osilio!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane SAD za Evropu i NATO Jan Bžežinski predlaže Vašingtonu da jače "stisne" Moskvu!

Izvor: Tanjug/AP PhotoSergey Pyatakov / Sputnik

Sjedinjene Američke Države ne vrše dovoljno snažan pritisak na Rusiju, što podstiče Moskvu na još provokativnije akcije, izjavio je bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane SAD za Evropu i NATO Jan Bžežinski, koji je pozvao Vašington da uvede Rusiji nove sankcije i da NATO-u priključi nove zemlje, prenosi portal „RBK“.

Prema riječima Bžežinskog, zemlje NATO-a moraju jačati svoju vojnu moć, a Amerika treba da premjesti više trupa u zemlje Istočne Evrope koje će tamo stalno boraviti, kao i da potpomogne stupanje Ukrajine i Gruzije u NATO. On je takođe istakao da je neophodna borba protiv lažnih informacija i pooštravanje sankcija protiv Rusije.

Sin bivšeg savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Zbignjeva Bžežinskog smatra da će „pragmatičan političar, kakav je predsjednik Rusije Vladimir Putin, promijeniti spoljnu politiku zemlje pod naletom novih ograničavajućih mjera“.

Bžežinski je uvjeren da je aktuelna nedosledna politika SAD prema Rusiji samo doprinijela tome da je „Putin preduzimao sve rizičnije korake a, moguće da ga je to još više odvažilo“.

Bžežinski je govorio na diskusiji u Komitetu za spoljna pitanja, posvećene mogućim vezama između Rusije i talibana.

Ranije je bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Makfol izjavio da predsjednik SAD Donald Tramp ne reaguje na to što Rusiju optužuju za zavjere sa teroristima grupe „taliban“, jer „pokušava da uspostavi prijateljske odnose“ sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

List „Njujork tajms“ je ranije, pozivajući se na anonimne predstavnike američkih obavještajnih službi, objavio tekst u kojem je navedeno da je ruska vojno-obavještajna služba nudila nagrade talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu, kao i da je predsjednik SAD Donald Tramp informisan o tome.