3 puta više slučajeva od kovida

Pojavila se nova upala pluća koja je ubila 1700 ljudi, OPASNIJA OD KORONE

Autor Ksenija Jelesijević

Kineska ambasada u Kazahstanu upozorilo je svoje građane u toj zemlji da budu oprezni zbog izbijanja virusne upale pluća koja se čini još smrtonosnijom od bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Izvor: Guliver/Getty images, Iuliia Mikhalitskaia

Zbog te upale pluća i korona virusa u isto vreme, diplomate su situaciju u Kazahstanu opisali kao vrlo lošu.

Od početka godine su u toj zemlji od upale pluća umrle 1772 sobe. Samo u junu je umrlo 628 osoba, navode iz kineske ambasade. "Stopa smrtnosti od ove bolesti je mnogo viša nego stopa smrtnosti od korona virusna", dodaje se u saopštenju.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druga tela sprovela su komparativnu studiju nove virusne upale pluća i Covida-19, ali rezultati još nisu objavljeni. Do tada, građanima se preporučuju iste mere zaštite kao i kod korone.

Peking je svojim građanima savetovao da ne napuštaju domove ako za to nema preke potrebe, da izbegavaju gužve, nose zaštitne maske, često peru ruke i potraže pomoć lekara u slučaju bilo kakvih simptoma.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je između 29. juna i 5.jula zabeleženo više od 32.000 slučajeva upale pluća i više od 9.400 slučajeva korona virusa.

U tom periodu je od upale pluća umrla 451 osoba, dok je 76 osoba umrlo od posledica korona virusa.

Stručnjaci upozoravaju da se stopa smrtnosti od upale pluća u Kazahstanu u junu ove godine povećala čak četiri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi Jutarnji list.

Mnogim obolelima od te upale pluća nije dijagnostifikovan i Covid-19, ali to može da se objasni i činjenicom da su testovi na korona virus često neprecizni.

Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev rekao je da se ta zemlja bori s drugim talasom korona virusa i porastom slučajeva upale pluća zbog čega je odlučeno da svi pacijenti sa upalom pluća dobijaju isti tretman kao i oni koji boluju od korona virusa.

Porast slučajeva upala pluća u Kazahstanu velik je izazov za tamošnji zdravstveni sistem koji se suočava s nedovoljnim brojem bolničkih kreveta, medicinskog osoblja, lekova i opreme za testitanje.

Vlada je smenila ministra zdravlja, koji je i sam obolio od upale pluća, a u toku je dvonedeljni karantin.

Evo kako izgledaju PLUĆA zaražena korona virusom!
Izvor: YouTube/MONDO

Tagovi