STOP

POTVRĐENO: Grčka do 15. jula zatvorena za državljane Srbije

Autor Ivan Pavlović

Od 6. do 15. jula državljanima Srbije biće privremeno zabranjeno da ulaze u Grčku, izjavila je danas Aristotelija Peloni iz pres službe grčke vlade.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/rasilNut1

Kako prenose grčki mediji, vlada je tu odluku donijela usled zabrinutosti zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da vlada pomno prati situaciju razvoja pandemije u EU i svuda u svijetu, prenosi ANA.

"Prema najnovijim epidemiološkim podacima, odlučeno je da se srpskim državljanima privremeno zabrani ulazak u Grčku od 6. jula u 6.00 do 15. jula. Vlada je u saradnji sa nadležnim službama analizira i procjenjuje kako bi otvaranje zemlje za strane posjetioce u Grčkoj proteklo bez štete za javno zdravlje", rekla je Peloni.

Ambasadu Srbije u Atini zvanično je obavijestio kabinet grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da će Grčka od sjutra zatvoriti granice za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola, izjavio je danas Tanjugu ministar spljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbjegla situacija da se veliki broj građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke", istakao je Dačić.

On je dodao da će Srbi koji su kao turisti već u Grčkoj moći da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se vrate u Srbiju.

Tanjug se ranije obratio dežurnoj kancelariji u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke, koja je zadužena za sva pitanja i informacije vezane za pandemiju virusa, i na pitanje da li je tačna informacija da će Grčka ponovo zatvoriti svoje granice za državljane Srbije dobio sledeći odgovor:

"Nemamo potvrdu o tome. Čuli smo istu informaciju. Vjerovatno će biti zatvorene granice, ali kao MSP ne mogu da potvrdim tu informaciju u ovom trenutku", rečeno je Tanjugu u toj kancelariji u telefonskom razgovoru.

U Srbiji je do danas registrovano 15,829 obolelih od korona virusa, a umrlo je 306 osoba.

Tagovi