"SJAJNE VESTI"

JAVIO SE KIM DŽONG UN: Sprečili smo PRODOR korona virusa u Severnu Koreju!

Autor Lana Stošić

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je na sastanku politbiroa Radničke partije da je Severna Koreja sprečila da korona virus uđe u tu zemlju.

Izvor: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

“Temeljno smo sprečili upad zloćudnog virusa i zadržali stabilnu epidemiološku situaciju uprkos svetskoj zdravstvenoj krizi, i to je sjajan uspeh“, rekao je Kim, a objavila je državna novinska agencija KCNA,

On je upozorio stanovnike Severne Koreje da ostanu i dalje maksimalno oprezni.

Sastank politbiroa desio se u trenutku kada mnoge zemlje ublažavaju blokade, uprkos tome što se svet kreće ka brojkama od 10 miliona potvrđenih i pola miliona umrlih od korona virusa.

Opisujući napore protiv virusa kao "pitanje nacionalne egzistencije", Severna Koreja je ranije ove godine obustavila skoro sav prekogranični saobraćaj, zabranila dolazak turista i mobilisala zdravstvene radnike da stave u karantin svakog sa simptomima koji liče na novo oboljenje.

Ima i onih koji sumnjaju da je Severna Koreja izbegla pandemiju imajući u vidu slabost njene zdravstvene infrastrukture i bliske trgovinske i putničke veze sa Kinom, gde se virus korona pojavio krajem prošle godine.

Kim Džong Un se jedan period nije pojavljivao u javnosti što je izazvalo sumnju da je možda zaražen korona virusom, kao i da je operisao srce i da se nalazi u "vegetativnom stanju".


Tagovi