Svijet

Putin može da vlada do 2036. godine, pogledajte ko su rekorderi

Izvor mondo.rs

Odlukom građana Rusije na referendumu, Vladimiru Putinu otvoren je put da vlada još 16 godina. Mogao bi da bude vođa sve do svoje 84. godine!

U poseti Beogradu ispred Hrama Svetog Save, 2019. godine
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Većina građana Rusije glasala je za izmjene Ustava koje će omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, velika većina podržala je promjenu Ustava, čime je neprikosnovenom vladaru Rusije omogućeno da se ponovo (ki ponovo) kandiduje za predsjednika Rusije, pa bi, ako pobijedi na svim tim narednim izborima mogao da produži svoju vladavinu čak do 2036. godine, kada bude već u poznoj starosti.

Putin već vlada Rusijom više od 20 godina, što ga svrstava u TOP 20 državnika koji najduže vladaju, a među njima je i onih iz kraljevskih dinastija koji su "predodređeni" da budu doživotne vođe. Putin je bio i predsjednik (i sada je) i premijer Rusije, ali su uzde vlasti uvek bile u njegovim rukama.

FOTOGRAFIJE PUTINA

Predsjednik Kameruna, 87-godišnji Pol Baja, vlada već 45 godina, blizu mu je lider Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obijang Ngema Mbasogo (40 godina na vlasti), više od 30 godina na vlasti su Ali Hamenei (Iran), Hun Sen (Kambodža), Joveri Museveni (Uganda), blizu 30 godina vladavine su predsjednik Čada Idris Debi, Isaja Afverki (Eritreja), Emomali Rahmon (Tadžikistan)... Naravno, ne treba smetnuti sa uma ni predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića (pet puta je bio premijer, a dva puta predsjednik Crne Gore).

Izvor: CNN