Revolucionarno otkriće

SPASIĆE MNOGE ŽIVOTE! Naučnici otkrili KAKO KORONA UBIJA

Autori mondo.me Maja Gašić

Najnovija studija otkrila je kako dolazi do zgrušavanja krvi, a potom i srčanih i moždanih udara kod pacijenata zaraženih korona virusom.

Izvor: FoNet/AP

Naučnici kažu da bi "hiperaktivnost" u ćelijama koje su zadužene za zgrušavanje krvi mogla da bude uzrok moždanog i srčanog udara kod pacijenata obolelih kovid-19.

Stručnjaci sa Univerziteta Juta došli su do revolucionarnog otkrića upoređujući krv 82 osobe, od kojih je polovina bila pozitivna na korona virus.

Trombociti, ćelije čija je uloga da zaustavlje krvarenje putem stvaranja trombocitnog čepa i koagulacije krvi, bile su mnogo aktivnije u uzorcima uzetim od pacijenata zaraženim koronom, navodi se u studiji.

A upala izazvana virusom SARS-Cov-2, verovatno će potdstaći ovu reakciju, kažu naučnici. Ovo otkriće predstavlja revoluciju u lečenju pacijenata zaraženih visrusom korona, jer daje uvid lekarima o riziku od stvaranja ugrušaka, što dalje može izazvati životno opasne komplikacije poput moždanog, srčanog udara i plućne embolije.

Dr Robert Bonov, profesor kardiologije na Univerzitetu Nortvest, rekao je da to može biti jedinstven oblik virusa iz porodice korona koji uzrokuje zgrušavanje krvi. On je istakao da se "šiljci" virusa, koji se kače na receptore u ćelijama, takođe mogu vezati za krvne sudove.

Kod čak 30 odsto pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku i leče se na intenzivnim odeljenjima, primećeno je povećano stnaranje krvnih ugrušaka kao komplikacija virusa, pokazuju studije.

Studija objavljena prošle nedelje otkrila je da je 62 procenta od 125 hospitalizovanih pacijenata kovid-19 u Velikoj Britaniji doživelo moždani udar tokom boravka u bolnici.

Iako se zna da korona virus prvenstveno izaziva respiratornu insuficijenciju u najgorim slučajevima, ima niz štetnih efekata na organe koji nisu pluća. Tako je nedavno otkriveno i da mogu da izazovu prijapizam, odnosno opasno stanje koje se manifestuje dugotrajnom patološkom erekcijom.


Tagovi