Svijet

OTKAZANO: Ženevski salon automobila preskače i 2021. godinu

Autori mondo.me Georgi Mitev Šantek

Fondacija koja stoji iza Ženevskog salona automobila otkazala je organizaciju ovog događaja za iduću godinu. Neće biti ni Vodvord festivala u Detroitu u avgustu, javljaju mediji.

Izvor: Screenshot/Youtube/ Mike Supercars TopSpeed

Ženevski sajam je otkazan i drugi put zaredom, nakon ovogodišnjeg martovskom, jer je veliki deo potencijalnih izlagača poručio kako verovatno neće učestvovati na izložbi, javlja Motor1.com.

Odluka je okončala kontroverze oko državne pomoći ponuđene organizatorima. Država je, naime, fondaciji ponudila 11 miliona švajcarskih franaka pomoći.

Fondacija koja organizuje salon će prodati prava za organizaciju kompaniji Palexpo, koja upravlja prostorom koji je poprište ovog događaja, piše Seebiz.

Fondacija je jedna od desetak organizacija u Ženevi i oko nje – između ostaloga, i dom Svetske zdravstvene organizacije – koje su otkazale ili obustavile velike javne događaje početkom ove godine, jer se korona virus brzo širio po Evropi, koštajući sponzore i učesnike stotine miliona dolara.

Ženevski sajam automobila
Izvor: Youtube/ carwow

Fondacija sada traži finansiranje od banaka i investitora kako bi preživela, rekao je direktor Sandro Mesquita švajcarskom listu "L’Agefi" ranije ovog meseca. Ako to ne učine, moglo bi se dogoditi da se čitava kompanija stavi na prodaju, rekao je.

Rukovodioci glavnih svjetskih proizvođača automobila, uključujući Volkswagen i Tojotu, obično prisustvuju izložbi u Ženevi, koja je prvi put postavljena 1905. godine.

Lepotice na četiri točka ove godine milion automobilskih entuzijasta neće ove godine videti ni na automobilskom festivalu Vudvord ( Woodward Dream Cruise) u Gradu automobila - Detroitu, zakazanom za 15. avgust.