Svijet

POVEĆANA RADIOAKTIVNOST: Uzrok nepoznat!

Autor Ivan Pavlović Izvor Beta/AP

Vlasti nordijskih država saopštile su da su ovog meseca registrovale povećan nivo radioaktivnosti u severnoj Evropi, a holandski zvaničnici su naveli da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da to može značiti "oštećenje na gorivu nuklearne elektrane".

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/IG_Royal

Ruska agencija TASS je prenela izjavu portparola državne nuklearne korporacije Rosenergoatom koji je rekao da dve nuklearne elektrane na severozapadu Rusije nisu prijavile nikakve probleme.

Elektrane Lenjingrad i Kola, jedna u blizini Sankt Peterburga a druga blizu Murmanska, "funkcionišu normalno, a nivo radijacije je u okviru predviđenog", preneo je TAŠ.

 Norveška, švedska i finska tela zadužena za praćenje radijacije i nuklearne bezbednosti su saopštila da su registrovala male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih po ljude i životnu sredinu u delovima Finske, juga Skandinavije i na Arktiku.

Švedska Agencija za radijacionu bezbednost navela je u utorak da "nije moguće potvrditi šta je uzrok povećanog nivoa" radioaktivnosti, niti odakle su došli oblaci koji u sebi nose izotope.

Ni finske ni norveške agencije nisu spekulisale o izvoru radijacije.

Samo je holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu izneo svoju analizu da su izotopi došli iz Rusije.

Tagovi