Svijet

EKSTREMI EU: Bugari "najjeftinije" žive, Dancima najskuplje

Autor mondo.me

Iako je formalno jedna politička organizacija EU je veoma raznovrsna po svemu a pre svega po životnom standardu i cijenama. U ovom aspektu na jednom polu su Danci, a na drugom Bugari.

Izvor: Guliver/ Getty Images, Urilux/E+

Danska je najskuplja za život a najjeftinija je Bugarska, činjenica je koju je evropska statistička služba Evrostat iznela u posljednjim analizama.

Potrošačke cijene (mjerenje se vrši prema procjenama nivoa kupovne snage, što znači da su u računicu uključene i nivoi plata) u Danskoj iznose čak 41% veće od prosjeka 27 zemalja EU, dok je Bugarska sa cenama 47% manjim od prosjeka najpovoljnija članica unije. Hrvatska je na nivou od 71%, a Srbija i Crna Gora, koje su na listi kao zemlje kandidati, nalaze se na nivou od 57% odsto.

Ono što je "džabe" u Bugarska su alkohol i duvanske proizvodi. Nešto zašta bi Skandinavci "ubili" da bude dostupnije u Bugarskoj je 62% u odnosu na prosek Unije.

Ali nisu samo poroci jeftini u Bugarskoj. Tamo i hoteli i restorani nude najniže cene – 45% u odnosu na evropski prosek, zatim odjeća je na nivou od 79% u odnosu na prosek EU. Ista roba u Danskoj ima cijenu koja je 132% od proseka, prenosi BNR.

Što se kućnih elektronskih aparata tiče, oni su u Bugarskoj na nivou od 92% u odnosu na prosek EU.

Tagovi