Svijet

ZELENO SVIJETLEĆE ČUDO IZNAD AUSTRALIJE

Autor mondo.me Izvor Kurir

Mnogi stanovnici Australije ostali su u čudu kada su na nebu ugledali zelenu vatrenu kuglu i pomislili da im se učinilo, ali ubrzo su društvene mreže bile preplavljene snimcima ove pojave, te su, kako navode neki, shvatili da "nisu ludi", piše Kurir

Izvor: Youtube prtscr / ABS News Australia

Neobičnu pojavu, koju su mnogi od njih već nazvali "dolaskom vanzemaljaca", najprije su oko sat vremena posle ponoći prijavili stanovnici Pilbare u Zapadnoj Australiji ali su se sudeći po objavama na društvenim mrežma jednako iznenadili oni koju su ze zatekli napolju i u Sjevernoj i u Južnoj Australiji.  

Čak su i policajci koji su bili na zadatku zbog pljčke snimili neobičnu pojavu na nebu a na snimku se vidi koliko ova vatrena kugla sporo leti - pada.

Iako još niko nije mogao sa sigurnošću da definiše ovo "zeleno leteće čudo", koje je noćno nebo obasjalo sablasnim nijansama plave i zelene boje, stručnjaci vjeriju da je riječ o prirodnom fenomenu.

Spectacular fireball blazes across the night sky | ABC News
Izvor: ABC News (Australia)

Stručnjaci naglašavaju da je najvjerovatnije riječ o asteroidu 2002 NN4 čiji se prolazak pored Zemlje i očekivao u tom periodu.

Glen Negl, naučnik u NASA stanici u Kanberi (SCIRO), rekao je da je zelena boja najvjerovatnije od visokog sadržajem gvožđa u objektu.

Čista i jaka linija koju je ovaj leteći objekat ostavljao za sobom još jedan je dokaz za naučnike da je riječ o prirodnom fenomenu. Kada je riječ o svemirskom otpadu ili satelitima koji sagorijevaju trag je često isprekidan i vide se varničenja od neravnomjernog sagorijevanja djelova.

Tagovi