Svijet

Policija ubila Afroamerikanca u Atlanti, demostranti palili po gradu VIDEO

Autori mondo.me Ivan Pavlović

Jedan Afroamerikanac ubijen je u Atlanti kada je pokušao da pobegne policiji nakon čega su demonstranti zatvorili glavni autoput i zapalili restoran brze hrane "Vendis".

Izvor: Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Incident u kome je ubijen dvadesetsedmogodišnji Rejšard Bruks dogodio se u petak.

Policija je saopštila kako je pozvana u restoran "Vendis" nakon dojave da je Bruks tamo pronađen kako spava u delu gde prolaze automobili. Pokušali su da ga privedu nakon što se ispostavilo da je u alkoholisano stanju, a on je pokušao da beži.

Prilikom hapšenja došlo je do guranja i Bruks je od jednog od policajaca zgrabio elektrošoker, a potom je upucan.

Nakon ovog događaja šef policije Erika Šilds podnela je ostavku koju je gradonačelnik Kejša Lens Botoms prihvatila.

"Mislim da ovo nije bila opravdana upotreba sile i policajac je otpušten", rekla je Botomosva na konferenciji za novinare.

 Lokalna televizija prikazala je snimke na kojima se vidi restoran u plamenu. Restoran je goreo 45 minuta pe nego su došli vatrogasci uz pratnju policije. Međutim, do njihovog dolaska od zgrade su ostali samo ugljenisani ostaci.

Demonstranti su nakon toga marširali do autoputa gđe su zaustavili saobraćaj.

Nakon ubistva izbili su ulični protesti nedaleko od mesta pucnjave

Policijska uprava Atlante objavila je imena i fotografije policijskih službenika umešanih u ubistvo Bruksa, a reč je o policajcima Garetu Rolfu i Devinu Bronsanu.

Iz policije je saopšteno da je Rolf, koji je počinio ubistvo, dobio otkaz, dok je Bronsan postavljen na administrativne dužnosti.

Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uvece.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Dzordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Demonstranti u Nju Orleansu srušili su tokom noći bistu nekadašnjeg robovlasnika Džona Mekdonoa, koji je deo svog imetka ostavio gradskim školama, i ostatke statue bacili u reku Misisipi.

Statue trgovaca robovima, imperijalista, ali i istraživača poput Kristofera Kolumba, kao i simboli Konfederacije našli su se na meti pokreta koji je, posle smrti  Flojda tokom policijskog privođenja, počeo sa njihovim rušenjem širom SAD.