Stiže vakcina protiv korone?

Rusi objavili veliku vest: Proizvodnja vakcine počinje u septembru!

Autori mondo.me Nataša Petrović Izvor Tanjug

Rusi započeli klinička testiranja za vakcinu protiv korona virusa i najavili proizvodnja od septembra!

Izvor: Guliver/Getty Imags/Meyer & Meyer

Rusija planira da u septembru počne proizvodnju vakcine protiv korona virusa, nakon što se završe klinička ispitivanja u julu i lek dobije potvrdu u avgustu.

Vakcina se trenutno klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamenica premijera Tatjana Golikova, prenela je sinoć državna novinska agencija TASS.

U maju je Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio vakcinu protiv korona virusa. Vakcina, prema rečima direktora instituta Aleksandra Ginzburga, nema nuspojava.

Naučnici instituta vakcinu su prvo ispitali na životinjama, a zatim na sebi, rekao je Ginzbzurg.

Vakcinu trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje bi trebalo da bude završeno do kraja jula.

Na pronalasku leka protiv virusa kovid-19 u Rusiji nezavisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta su obećavajuća, rekla je Golikova.

Iako je praksa u svetu do sada pokazala da je porebno godinu dana da se razvije vakcina i nađe u proizvodnji, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je da se ruska vakcina razvije što pre je moguće.

Tagovi