I mladi stradaju

Strašne posledice: Devojka preživela koronu, presađena joj oba plućna krila

Autor Zora Ćirković Izvor AP

Devetnaestogodišnjoj devojci iz Amerike korona virus razorio je pluća toliko da je morala na transplantaciju.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/gorodenkoff

Hirurzi Nortvestern memorijalne bolnice u Čikagu uspešno su izveli transplantaciju pluća devetnaestogodišnjoj devojci koja zbog posledica kovida-19 bila gotovo dva meseca na respiratoru.

Bolest je ostavila strašne posledice, u meri koja je zahtevala hitnu transplantaciju, a operacija je izvršena prošlog petka. U svetu je zabeleženo svega nekoliko ovakvih slučajeva, u Kini i Evropi, u kojima je pacijentima koji su imali kovid-19 bila neophodna transplantacija, prenosi AP.

Operacija je trajala deset sati, i bila je vrlo komplikovana, jer je virus na plućima devojke napravio ogromna oštećenja, rekao je dr Ankit Barat, koji je izvršio transplantaciju.

Pacijentkinja će ostati na respiratoru dok se potpuno ne oporavi, i ne bude mogla samostalno da diše, ali se oseća dovoljno dobro da može sa porodicom da komunicira putem video poziva, a lekari kažu da ima prilično velike šanse da nastavi da živi normalno.

"Naše procene su takve da očekujemo da će se ona u potpunosti oporaviti", izjavio je dr Rade Tomić, direktor programa za transplantaciju pluća ove bolnice.

Devojka čiji identitet nije objavljen, nedavno se doselila u Čikago iz Severne Karoline, a inače je dobrog zdravstvenog stanja. Ali, nakon što je krajem aprila hospitalizovana, stanje joj se rapidno pogoršavalo.

Lekari su morali da čekaju šest nedelja, da se virus eliminiše iz organizma, pre nego što je bilo moguće uraditi transplantaciju.

Iako se i u Americi, kao i u čitavom svetu, formiraju liste čekanja za transplantacije, njeno stanje je bilo toliko loše, jer su počeli da joj otkazuju i srce, bubrezi i jetra, da je bila tretirana kao slučaj najvišeg prioriteta, rekao je dr Barat.

Tagovi