Svijet

Još jedan snimak iz SAD: Govorio da ne može da diše, policajaca nije briga

Autor mondo.me Izvor index.hr Izvor Kurir

Snimak hapšenja Afroamerikanca prošle godine u američkom Oklahoma Sitiju objavljen je u američkim medijima, a na njoj se čuje kako uhapšeni Derik Skot govori "ne mogu da dišem", na šta mu policajac odgovara "nije me briga".

Izvor: Youtube/PrintScreen

Skot je potom umro u bolnici, javlja NBC News.

Snimljena je kamerom koja se nalazila na telu jednog od trojice policajaca koji su priveli 42-godišnjeg Afroamerikanca Derika Skota koji je u više navrata od policajaca tražio svoj lek i govorio kako ne može da diše.

"Nije me briga", govori mu jedan od policajaca, Džared Tipton.

Skot, koji je nakon par minuta snimka prestao da bude responzivan, kasnije je proglašen mrtvim u lokalnoj bolnici. Rezultati autopsije do kojih je došao NBC Njuz navode urušeno plućno krilo kao uzrok smrti.

Do incidenta je došlo kad su policajci pozvani u područje južno od centra Oklahoma Sitija nešto nakon 2 sat poslepodne nakon što je neko prijavio da se Afroamerikanac svađa s ljudima na ulici i maše pištoljem, rekao je kapetan Leri Vitrov iz policije Oklahoma Sitija.

Policajci su oslobođeni optužbi

Kasnije se na snimku vidi kako je jedan od policajaca pokušao da veštačkim disanjem spasi Skota.

U autopsiji se navodi kako policijsko delovanje nije rezultiralo "fatalnim povredama" te navodi nekoliko drugih "značajnih" faktora koji su doprineli Skotovoj smrti, uključujući vezivanje, nedavno korišćenje metamfetamina, astmu, emfizem i bolest srca.

"Morate shvatiti, u tom trenutku policajci su se borili s njim", rekao je Leri Vitrov, kapetan u policiji Oklahoma Sitija.

Podsetimo, Ameriku već nedeljama tresu protesti zbog policijskog ubistva Džordža Flojda, koji je ubijen nakon što je u više navrata upozorio policajca koji mu je držao nogu na vratu: "Ne mogu da dišem".

Tagovi

SAD