Svijet

Ruski obavještajac tvrdi: Cilj protesta u SAD je razbijanje moćne partije

Autor mondo.me Izvor Kurir

Ruski obavještajac i penzionisani pukovnik Spoljne obavještajne službe Andrej Bezrukov smatra da su masovni neredi u SAD instrument političke igre, prenosi televizija „Zvezda“.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

„Uskoro su izbori, za pet mjeseci. Postoje dva faktora na koje će Tramp odigrati: dobra ekonomija i razbijenost Demokratske partije. Ekonomija je problematična, teško da će se oporaviti, što je udar po njemu. Ostaje drugi faktor – Demokratska stranka je slaba i, što je najvažnije, podijeljena na centraliste, pristalice Trampa koji mrze ljevičare, i ljevičare koji mrze Bajdena (kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima). Da bi se objedinili potrebno je izazvati ovakvu polu-revoluciju koja će od Trampa napraviti fašistu, rasistu, kako bi se protiv američkog predsjednika objedinile dvije nespojive Demokratske stranke“, objašnjava ruski obavještajac.

„Tramp će pokušati da optuži ljevičare za radikalizam, i da od njih odvoji demokrate koji se zalažu za red i zakon i na taj način će pokušati da ponovo razvali Demokratsku stranku. Problem rasizma se veoma lako mobilizuje, jer je to bomba koja je uvijek spremna da eksplodira. Naravno, on nije mogao, a da ne iskoristi tako dobru priliku“, zaključuje on.

Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo je 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije bijelog policajca Dereka Čovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koljeno na njegovom vratu, uprkos Flojdovim povicima da ne može da diše.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po cijelom svijetu.

Tagovi