Svijet

"Rizikujemo da u moru imamo više maski nego meduza"

Autor Miljana Dašić

Što se priroda obnovila, obnovila se! Sada je vrijeme da se obnovi otpad, jer izgleda da nema te krize koja će u ljudima pobijediti bahatost sa kojom se odnose prema prirodi

Izvor: KONTROLAB/© 2020 KONTROLAB

Tokom trajanja mjera karantina širom svijeta ljudi su se divili obnavljanju prirode - delfinima, labudovima, zelenilu, čistoj vodi, manje zagađenom vazduhu...

Ipak, čim su mjere počele da se popuštaju, nije mnogo trebalo da se u obnovljenoj prirodi obnovi otpad.

Posebnu pažnju, u već zagađenom okeanu, privukla je količina bačenih rukavica, maski, plastičnih ambalaža gelova za dezinfekciju...

Konzervatori su upozorili da bi pandemija koronavirusa mogla izazvati još veće naglo zagađenje okeana - dodajući gomilu plastičnog otpada koji već prijeti morskom životu - nakon što su pronašli jednokratne maske koje lebde poput meduze i rukavice od lateksa razbacane po morskom dnu.

Francuska neprofitna organizacija Mer Propre, čije aktivnosti uključuju redovno skupljanje otpadaka duž Azurne obale, počela je da alarmira povodom ovoga krajem prošlog mjeseca.

Ronioci su pronašli ono što je Žofri Peltier iz organizacije opisao kao "Kovid otpad" - desetine rukavica, maski i boca sredstva za pranje ruku ispod mediteranskih talasa, pomiješanih sa uobičajenim otpadom čaša za jednokratnu upotrebu i aluminijumskim limenkama.

Izvor: KONTROLAB/© 2020 KONTROLAB

Količine maski i rukavica koje su pronađene su daleko od ogromnih, rekao je Peltier za Guardian.

Njega brine da ovo nagovještava novu vrstu zagađenja, jednu koja će postati sveprisutna nakon što su se milioni širom svijeta okrenuli plastici za jednokratnu upotrebu za borbu protiv koronavirusa. "Sigurno će doći do zagađenja ako se ništa ne preduzme", rekao je Peltier.

Samo u Francuskoj vlasti su naručile dvije milijarde maski za jednokratnu upotrebu, rekao je Laurent Lombard iz Operation Mer Propre.

"Rizikujemo da u imamo više maski nego meduza", napisao je na društvenim mrežama uz video ronjenja na kojem su prikazane maske upletene u alge i prljave rukavice u moru u blizini Antiba.

Grupa se nada da će slike navesti ljude da počnu da nose maske za višekratnu upotrebu i zamijene rukavice od lateksa za češće pranje ruku.

„Uz sve alternative, plastika nije rješenje da nas zaštiti od Covid-a. To je poruka ", rekao je Peltier. U godinama koje su dovele do pandemije, ekolozi su upozoravali na prijetnju po život povećanjem plastičnog zagađenja.

Svakog minuta skoro 34 hiljade plastičnih flaša završi u moru

Čak 13 miliona tona plastike odlazi u okeane svake godine, prema procjeni UN-a za životnu sredinu za 2018. godinu. Samo u Sredozemnom more godišnje završi oko 570 000 tona plastike - iznos koji je VVF opisao kao dase  baca 33,800 plastičnih boca svake minute u more. Te cifre mogu značajno porasti dok se zemlje širom svijeta suočavaju sa pandemijom koronavirusa. Najaktuelniji otpad, maske, često sadrži plastiku poput polipropilena

"S obzirom na životni vijek od 450 godina, ove maske su ekološka bomba za našu planetu zbog njihovih trajnih posljedica po životnu sredinu", navodi se u pismu koje je organizacija Operation Mer Propre prošlog mjeseca uputila Emanuelu Makronu, pozivajući francuskog predsjednika da učini više na rješavanju posljedica jednokratne zaštite po životnu sredinu.

Ranije ove godine, kompanija "Oceans Asia" sa sjedištem u Hong Kongu počela je da ukazuje na slične probleme, nakon što se tokom istraživanja obala na gradskim nenaseljenim ostrvima pronašlo na desetine maski za jednokratnu upotrebu. "Na plaži dugoj oko 100 metara našli smo ih oko 70", rekao je Gari Stoks iz "Oceans Asia".

Nedjelju dana kasnije pojavilo se još 30 maski.

"A to je na nenaseljenom ostrvu, u nedođiji".

Mikroplastika koja je pronađena u većim je količinama nego ikad ranije na morskom dnu.

Radoznao kako su maske stigle tu, počeo je da provjerava druge obližnje plaže.

„Nalazimo ih svuda“, rekao je Stoks. "Otkad je društvo počelo da nosi maske, uzrok i posljedice se vide na plažama."

On nagađa da maske ponekad vjetar nosi sa kopna, čamaca i odlagališta.

"To je samo još jedno od zagađenja mora", rekao je, upoređujući maske sa plastičnim kesama ili slamkama koje se često nalaze u udaljenijim gradskim obalama.

"Nije ni bolje, ni gore, samo još jedan predmet koji ostavljamo u nasljeđe sledećoj generaciji".

Sa druge strane, nikad nismo imali bolje šanse da popravimo ekološku situaciju. Da napravimo zeleniji svijet.

Kovid-19 je donio neobične ekološke prednosti: čistiji vazduh, manje emisije ugljenika, predah za divlje životinje.

Sada je veliko pitanje da li možemo da iskoristimo ovaj trenutak.