Svijet

Porodica ubijenog Afroamerikanca traži pomoć UN u reformi policije u SAD

Autori mondo.me Ksenija Jelesijević Izvor index.hr

Porodica Džordža Flojda obratila se Ujedinjenim nacijama (UN) i pozvala ih da intervenišu u slučaju njegovog ubistva i pošalju preporuke za reformu policije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Tanjug/(AP Photo/Frank Augstein

Njihov pravni zastupnik Ben Kramp poslao je pismo UN u kome se traži sprovođenje istrage Flojdove smrti posle brutalnog hapšenja u Mineapolisu i poziva na poptunu reformu policije u SAD.

Porodica traži i od američke vlade da podigne federalne optužnice protiv policajaca koji su učestvovali u hapšenju.

Kramp je medijima rekao da SAD "već dugo imaju obrazac i praksu lišavanja crnaca njihovih prava na život".

"Kada se grupi ljudi bilo koje nacije decenimaja sistematski oduzimaju univerzalna ljudska prava na život, onda morate da se obratei međunarodnoj zajednici za podršku i Ujedinjenim nacijama da intervenišu. Ponavljamo reči cara Etiopije Hajlea Selasija iz govora u UN 1963. u kojem se zalagao za nastavak borbe za jednakost i pravdu - 'sve dok se filozofija koja drži jednu rasu superiorniju i drugu inferiornu konačno i trajno diskredituje i napusti... sve dok boja čovekove kože nema veće značenje od boje njegovog oka...'", rekao je advokat Flojdovih.

Inače, policajac Derek Šovin koji je devet minuta klečao na Flojdovom vratu dok je ovaj krkljao da ne može da diše pojaviće se danas pred sudom.

Hapšenje Džordža Flojda (INFO)
Izvor: YouTube/ CBS Evening News

Šovin je optužen za ubistvo sa predumišljajem i za ubistvo iz nehata, dok su preostala tri policajca koja su učestvovala u privođenju optuženi za pomaganje u ubistvo drugog i trećeg stepena.

Flojdova smrt dovela je do talasa protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti širom sveta.