Negira navode medija

Ambasador: Orban nije otvorio spomenik sa mapom "velike Mađarske"

Autor Aleksandar Nastevski Izvor Tanjug

Ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter negirao je navode medija da je mađarski premijer Viktor Orban otvorio spomenik sa mapom "velike Mađarske".

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/y-studio

Atila Pinter negirao je da je premijer Orban nedavno u mestu Šatoraljaujhelju, na granici Mađarske i Slovačke, otvorio spomenik sa spomenom pločom, sa mapom "velike Mađarske" na kojoj su i delovi teritorije Srbije.

Pinter je u saopštenju dostavljenom Tanjugu objasnio da je Orban 6. juna održao govor kod spomenika 100. Državne zastave, delu spomenika Mađarska Golgota, nakon čega je otvoren centenarijski spomenik Turul, na kojem nema spomen-ploče.

Spomen-ploča čija je fotografija objavljena u srpskim medijima postavljena je u oktobru 2017. godine na spomenik 100. Državne zastave i postavila ju je fondacija Patronus, naveo je Pinter.

Kako su mediji naveli, na spomeniku koji je Orban otvorio na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, nalazi se i spomen ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Pinter je progovorio i o drugom slučaju veličanja "velike Mađarske" - Spomeniku nacionalnog jedinstva.

O tom spomeniku su mediji takođe pisali, a na njemu su ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj.

Pinter je rekao da se spomenik nalazi u Budimpešti i da još nije otvoren.

Mediji su preneli da je Orbanova Vlada taj spomenik platila 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Inače, Viktor Orban je i ranije izazvao reakcije u domaćoj i regionalnoj javnosti kada je na svom Facebook-u podelio kartu "Velike Mađarske".

Fotografiju "Velike Mađarske", Orban je objavio uz poruku: "Ispit iz ostorije", aludirajući na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana.

Na objavljenoj mapi u Mađarsku je "ubacio" i delove teritorija Srbije, Hrvatske i Rumunije.

Tagovi