Svijet

Na Forbsovoj listi Crna Gora bezbjednija od Amerike i Rusije!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Prva mjesta na Forbsovoj listi bezbjednosti od korona virusa su zauzele Švajcarska i Njemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera. Crna Gora je na 42. mjestu.

Izvor: Guliver/Getty images, nambitomo

Najbezbjednija država u planu zaštite od pandemije virusa korone je Švajcarska, dok je najopasniji Južni Sudan.

Međutim, ono što je interesantno, balkanske države: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svjetskih sila - Rusije i Amerike, navodi „Forbs“! Crna Gora je na 42. mjestu, najbolje plasirana zemlja Balkana je Hrvatska na 34. mjestu, Srbija je na poziciji 54.

U planu pandemije virusa korona najbezbednija država ostaje Švajcarska, dok je najopasniju Južni Sudan, piše Forbs, pozivajući se na novi izvještaj “Deep Кnowledge Group“.

Oni su na 58 mjestu, odmah nakon Rumunije i na dvije pozicije ispred Rusije (61 mesto).

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost Vlade.

Ono što je interesantno, posle nekoliko meseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke bezbednosti potpuno se promenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mjesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije. Međutim, sada su ta meta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Prva mjesta su zauzele Švajcarska i Njemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera. Treće mjesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapur, peto Japan, šesto Austrija, sedmo Кina. SAD se nalaze na 58 mjestu, a Rusija na 61 mjestu.