Svijet

Grčka crkva: Joga je POTPUNO SUPROTNA hrišćanstvu!

Izvor mondo.rs

"Jogi nema mesta u hrišćanstvu", stav je Sinoda Grčke pravoslavne crkve, nakon napisa da može da pomogne ljudima kao anstistres terapija u vremenu korona virusa i izolacije.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

"Pozdrav Suncu" i slični pokreti koji se praktikuju u jogi nisu nešto što bi hrišćani trebalo da rade, stav je uticajne Grčke pravoslavne crkve.

Prema stavu Sinoda Grčke pravoslavne crkve, joga je "potpuno neprihvatljiva" za hrišćansko učenje i da ona "nema mesta u životima hrišćana", prenose grčki mediji.

Vrh Grčke crkve diskutovao je na temu joge, nakon što se u grčkim medijima pisalo o tome kako joga, odnosno tehnike joge mogu da pomognu kao antistres terapija ljudima u vremenu pandemije korona virusa i merama izolacije.

Stav grčkih arhiepiskopa je da je jova jedan od ključnih stubova druge, hinduističke religije i da bi je trebalo posmatrati kao "duhovnu stvar", a ne kao telesnu vežbu.

Grčka pravoslavna crkva nije jedina koja se protivi jogi. U pojedinim delovima sveta nazivaju je "đavoljom rabotom", a 2008. godine vodeća islamska grupa u Maleziji ocenila je da bi joga mogla "negativno da utiče na muslimane" i da ih odvede na pogrešan put.

Inače, Sinod Grčke pravoslavne crkve izjasnio se i protiv organizacija "Rotari" (Rotary) i "Lajons internešnl" (Lions international), čije skupove ne naziva "društvenim, već religijskim".

MONDO FITNES: 6 RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA PRAKTIKUJETE JOGU

Tagovi