Svijet

MOSKVA: Na paradi na Crvenom trgu učestvuje 14 hiljada ljudi, 75 aviona...

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Rusija je pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u paradi pobede na Crvenom trgu, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Izvor: Guliver/Getty Images/iStock / Getty Images Plus/ stocktributor

On je na pres konferenciji u Moskvi rekao da će na paradama pobede u Rusiji, koje će biti održane 24. juna, učestvovati 64 hiljade ljudi, a na paradi na Crvenom trgu 14 hiljada ljudi, prenosi ruska televizija Zvezda.

Šojgu je dodao da će na paradi u Moskvi biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a učestvovaće i 75 aviona.

"Posetioci će moći da vide više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K", naveo je Šojgu.

U Rusiji će na paradama pobede u devet gradova heroja i 19 gradova u kojima su raspoređeni štabovi vojnih okruga i flota biti prikazano ukupno 1.850 komada opreme, a leteće 511 aviona.

Parada je ove godine odložena zbog epidemije korona virusa. Putin je 9. maja skromno obeležio dan kratkim govorom ispred groba Neznanom junaku kod Kremlja i drugim govorom vojnicima unutar Kremlja.

Jedini tradicionalni deo vojne parade koji je održan 9. maha je bio let. Nekoliko desetina aviona i helikoptera ruske vojske nadletalo je Moskvu, ali i druge gradove u Rusiji.

Parada je pomerena za 24. Jun datum koji je simboličan za Rusiju jer je tada održana prva velika vojna parada posle pobede nad nacistima 1945. godine. Parada se obično održava 9. maja, a to je datum koji se odnosi na nemačku kapitulaciju.

POGLEDAJTE SNIMAK OD 9 MAJA:

moskva
Izvor: YouTube/RT