Šta je razlog?

Nije do klime: Zašto se u Africi mnogo manje umire od korone nego u Evropi?

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

SARS-Cov-2 se potpuno drugačije "ponaša" u Africi nego u Evropi, šta je razlog?

Izvor: MONDO

Da li zbog tople klime ili zato što je mutirao, ali opandemija korona virusa nije tako žestoko pogodila afrički kontinet kao Evropu, što je od velikog značaja budući da su njihovi zdravstveni sistemi u vrlo lošem stanju. 

Međutim, ono što je primećeno, jeste da se virus SARS-CoV-2 potpuno drugačije "ponaša" u Africi, u odnosu na ostatak sveta, saopštila je SZO. 

Koliko juče, broj zaraženih iznosio je preko 100.000 ljudi, ali na ovom kontinentu nije zabeležen veliki broj smrtnih slučajeva, kao što je to slučaj u SAD i najteže pogođenim državama Evrope - Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji.

Šta je razlog?

Od 1,3 milijarde ljudi, koliko prema poslednjim statistikama živi u Africi, od posledica korona virusa preminulo je svega 3.100 osoba.

Virus je otkriven  pre 14 nedelja, a za to vreme se 41,473 ljudi oporavilo.Poređenja radi, u Evropi je zabeleženo više od 4.900 smrtnih slučajeva kada je broj infciranih iznosio 100.000. 

Zaražavanje korona virusom nije imalo isti eksponencijalni rast kao u drugim zemljama, a u Africi ne postoji visoka stopa smrtnosti kakva bi mogla da se očekuje na kontinetnu u kojem preovlađuju "siromašne" države.

"To bi moglo da bude rezultat demografije i nekih drugih faktora“, tvrde čelnici SZO sugerišući da bi "razlika u prosečnoj starosti" u odnosu na Evropu mogla da bude ključ. 

Prema prošlogodišnjim podacima, prosečna starost stanovništva Afrike iznosila je 18 godina, dok je u Evropi da cifra više nego duplo veća - 42 godine

Tagovi