Nuklearka opet u modi

KUDA SVE OVO VODI: Tramp razmatra nuklearno testiranje u inat Rusiji i Kini

Autori mondo.me Sandra Krstanović Izvor mondo.rs

Trampova administracija razmatrala je protekle nedelje da li da izvrši nuklearno testiranje prvi put posle 28 godina, nakon što su se pojavili izveštaji Rusije i Kine o izvođenju vežbi.

Nuklearka, nuklearna bomba
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/KREMLL

Ovo pitanje je pokrenuto na sastanku rukovodećih ljudi nacionalnih bezbednosnih službi SAD, nakon optužbi iz Bele kuće da Rusija i Kina sprovode nuklearne probe niskog intenziteta, izvestio je Vašington post na osnovu saznanja iz više dobro upućenih izvora.

Zvaničnik administracije i još dva zvaničnika rekli su za Vašington Post da su razgovori nastali na sastanku 15. maja u Beloj kući.

Drugi izvor, međutim, kaže da su dogovoreni drugi koraci kao odgovor na pretnje upućene od Rusije i Kine.

Potencijalni nuklearni test SAD-a mogao bi pokazati drugim zemljama da je Amerika u stanju da "brzo izvede test", rekao je visoki zvaničnik za Vošington post.

To bi moglo biti korisno kada se pregovara o sporazumima o vojsci i oružju s drugim zemljama nuklearne energije, dodao je zvaničnik.

To bi bilo prvi put nakon 28 godina da SAD sprovedu test nuklearnog oružja.

Razgovori o razmatranim nuklearnim testovima usledili su usred ranijih izveštaja  da Tramp povlači SAD iz Ugovora o otvorenom nebu.

Trumpova administracija navodno je u četvrtak rekla međunarodnim partnerima da povlači SAD iz ugovora, jer je tvrdila da Rusija krši sporazum.

Kao deo ugovora - koji je pregovaran pre tri decenije - više od 30 zemalja ima mogućnost nadgledanja vojne aktivnosti i obavljanja nenaoružanih, posmatračkih letova nad drugim zemljama sa senzornom opremom.

Ovo je deo napora za promovisanje poverenja i izbegavanje sukoba.

Američki zvaničnici godinama tvrde da Rusija krši sporazum time što nije dozvolila letove iznad grada u kome se verovalo da Rusija raspoređuje nuklearno oružje koje bi moglo doći do Evrope.

Navedeni razgovori o tome da SAD potencijalno sprovode nuklearne testove oštro su diskutovane na sastanku, a reakcija je dobijena od Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost, rekli su izvori za Vošington post. 

Vesti o debatiranim mogućim nuklearnim testovima u SAD takođe stižu nekoliko nedelja nakon što su kineski mediji pozvali zemlju da utrostruči svoje nuklearne zalihe.

Do sada, niko od američkih zvaničnika nije bio dostupan za detaljnije komentare.

Tagovi