Svijet

Amerika budno motri, Venecuela sprema VOJSKU, ključni dan je NEDJELJA!

Autor mondo.me Izvor Tanjug Izvor Kurir

Flotila pet iranskih tankera sa 1,5 miliona barela nafte preko potrebne Venecueli približava se Karibima, a prvi brod bi trebalo da uđe u vode Venecuele u nedelju, pokazuju podaci za praćenje brodova kompanije "Refinitiv Eikon".

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/Dovap

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino najavio je ranije da će tankere dočekati ratna mornarica u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni koja se prostire 370 kilometara od njene obale, kako bi sprečila eventualni pokušaj SAD da ih zaustavi.

"Kad uđu u našu ekonomsku zonu, pratiće ih brodovi i avioni vojske Venecuele da ih pozdrave i zahvale iranskom narodu na saradnji i solidarnosti", rekao je Padrino.

Opozicioni lider Huan Gvaido rekao je ranije da su venecuelanski zvaničnici platili naftu Iranu "krvavim zlatom" iz neformalnih rudnika u džunglama na jugu zemlje u kojima je bilo masivnih zločina kriminalnih bandi koje se bore za teritoriju.

SAD, koje su uvele sankcije Venecueli i Iranu razmatraju reakciju na ovu isporuku, rekao je visoki neimenovani američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Američka mornarica pojačala je prisustvo u Karipskom moru zbog, kako je saopštila, akcija suzbijanja krijumčarenja narkotika. A portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je juče da ne zna za bilo kakve operacije vezane za iranske tankere.

"Nastavljamo da govorimo da Iran i Venecuela krše međunarodne sankcije prema obe zemlje ovom isporukom", rekao je on novinarima.

Tagovi