Otključava se

Italija otvara svoje granice već od 3. juna

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Italijanska vlada je odobrila dekret, koji omogućava putovanje građanima u inostranstvo i dolazak iz inostranstva od 3. juna.

Commuters crowd Cadorna train station in Milan, Italy, Monday, May 4, 2020. Italy began stirring again Monday after a two-month coronavirus shutdown, with 4.4 million Italians able to return to work and restrictions on movement eased in the first European country to lock down in a bid to stem COVID-19 infections. (Claudio Furlan/LaPresse via AP)
Izvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Italija je uvela jedne od najresktriktivnijih mera zbog širenja korona virusa, prenosi Rojters. 

Vlada je omogućila i slobodno putovanje širom zemlje. 

Više od 31.600 Italijana je umrlo od korona virusa od izbijanja epidemije 21. februara, što je čini trećom zemljom u svetu po boju preminulih, nakon SAD i Velike Britanije.

Sa ciljem da smanji širenje zaraze, Italija je bila prva evropska zemlja koja je uvela restriktivne mere karantina širom zemlje početkom marta.

Vlada je odlučila da se kretanje unutar pojedinačnih regiona dozvoli takođe 3. juna, što znači da će ljudi moći da posećuju svoje prijatelje, prenosi Rojters. 

Ova putovanja između regiona i iz inostranstva dolaze samo dan nakon italijanskog Dana republike 2.juna.

Italijanski regioni će moći da ponovo pokrenu sve sektore ekonomije, dok god se poštuju svi bezbednosni protokoli.

Marketi i restorani širom zemlje se pripremaju za otvaranje i to pod uslovom striktnog socijalnog distanciranja i pojačane higijene.

Italijanska vlada se odlučila za ove mere nakon što je zabeležen pad broja umrlih od korona virusa, kao i broja zaraženih, piše Rojters. 

Italija je do sada zabaležila 223.885 slučajeva korona virusa, a preminulo je 31.610 ljudi.

Tagovi