Karantin im nije prijao

Posle humanitarnog rada i prodaje droge, jakuze sada traže novu "nišu"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Pandemija korona virusa, po svemu sudeći, nije mogla da se dogodi u gorem trenutku za japanske kriminalne klanove jakuza, koji su se borili za opstanak i pre krize.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Bunyos

Tokom vanredne situacije izazvane globalnom pandemijom korona virusa, više vekova stari klanovi jakuza uglavnom su se bavili prevarama povezanim sa epidemijom, kao i trgovinom drogom, navodi Skaj njuz.

Japanska vlada nije uvela obavezan karantin širom zemlje, ali se veliki broj stanovnika, uključujući članove jakuza, opredelio da ostane u zatvorenom.

To znači, ukazuju eksperti, da ne mogu da prikupe uobičajeni "reket" od klubova i barova.

Ulične cene droge su povećane, jer su jakuze nastojale na svaki način da ostvare profit i poboljšaju svoj status, tvrde japanski eksperti za organizovani kriminal.

Neki mediji su preneli da su se jakuze tokom krize bavile i humanitarnim radom, u želji da poboljšaju svoj javni imidž, prenosi RTS.

Autor koji se bavi japanskim kriminalom Tomohiko Suzuki smatra da su klanovi tokom epidemije najviše zaradili prodajom narkotika, čija je cena udvostručena tokom krize.

"Zbog zabrane kretanja, droga nije mogla da se prodaje na ulici, već se naručivala telefonom, a isporuka bi stigla vozilom dilera do korisnika", kaže Suzuki.

Suzuki procenjuje da će se jakuze u narednom periodu najviše baviti zelenašenjem.

"Platni pormet je usporen, pa su pozajmice sa nerazumno visokim kamatama tražene", zaključuje Suzuki.

Dok mlađi članovi klanova moraju da budu na ulicama, oni stariji koji predvode jakuze ostaju kod kuće, jer se plaše da bi mogli da "nastradaju od malog, nevidljivog mikroba".

To bi, objašnjava Suzuki, moglo biti protumačeno kao znak slabosti u mačo svetu japanskih jakuza.

Tagovi