Svijet

SVIJET U NOVOJ OPASNOSTI: Tramp sprema RAT protiv Kine zbog korone!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Tenzije... Svet je ponovo pred velikim izazovima jer lider SAD traži da se zvanični Peking označi kao krivac za izbijanje epidemije i želi da formira veliku antivirusnu koaliciju, kaže za Kurir Milovan Jovanović, novinar i politički komentator.

Izvor: Alex Brandon/AP, Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp sprema se za osvetu Kini jer je smatra krivom za pandemiju koronavirusa, koja je samo u SAD odnela više od 84.000 života i uništava ekonomsku snagu najmoćnije svetske sile.

Na to ukazuju izjave zvaničnika iz Vašingtona, ali i tvrdnje obaveštajaca iz Pekinga, o čemu je Kurir već pisao, da Bela kuća vidi uspon Kine kao ekonomsku i nacionalnu pretnju i da se sprema za ekonomski, ali možda i pravi rat.

Novi zakon

Na tragu te pripreme sukoba senator Lindzi Grejam, blizak Trampov saradnik, juče je predložio u Senatu zakon kojim bi se predsedniku omogućilo da uvede sankcije Kini ukoliko ne dozvoli istragu pojave kovida-19.

- Da nije bilo obmane koju je sprovela Komunistička partija Kine, virusa ne bi bilo u SAD. Siguran sam da Kina neće pristati na saradnju sa ozbiljnim istražnim timom, osim ako je ne primoramo - ocenio je Grejam.

Ove najave u skladu su sa uputstvima Republikanskog senatorskog komiteta da „Kina mora da se napadne zbog pandemije“.

- Kina nije naš savetnik i nisu samo naši rivali - oni su naši protivnici, a kineska Komunistička partija je naš neprijatelj - naveli su senatori.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović za Kurir kaže da je „svet ponovo pred velikim izazovima“.

- Kriza koju je izazvala pandemija kovida-19 potresla je međunarodne odnose. Tenzije između SAD i Kine, koje su počele još 2016, dodatno su se rasplamsale. Predsednik SAD je na poslednjem sastanku grupe G7 tražio da u zajedničkom dokumentu stoji termin „vuhanski virus“ i da se Kina jasno označi kao krivac za izbijanje epidemije. Na predsedničkim izborima u novembru centralna tema biće ekonomski i zdravstveni odgovor na epidemiju. Tramp će sasvim sigurno za sve što se desilo optuživati Kinu, koju on i njegove pristalice još od prošlih izbora vide kao najveći problem i pretnju SAD. Isto tako će i predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden i njegovi sledbenici krivca za najveću katastrofu koja je zadesila SAD još od Drugog svetskog rata tražiti u Kini - kaže on.

Jovanović naglašava da situacija počinje da liči na onu iz 2001, posle teroristički napada, kada su SAD formirale veliku antiterorističku koaliciju protiv Avganistana i Iraka.

- Tada je gnev i bes američke javnosti platio glavom Sadam Husein. Ovoga puta moglo bi da dođe do velike antivirusne koalicije, jer javnost u zemljama koje su najgore pogođene traži da se kazni onaj ko je najodgovorniji za ovu epidemiju. Ova epidemija uzdrmala je i Kinu i njenu Komunističku partiju. Ovo je najveći izazov s kojim se KPK suočila u novijoj istoriji i najveća kriza za predsednika Si Đinpinga - objašnjava Jovanović.

Borba

Spoljnopolitički komentator i novinar Boško Jakšić za Kurir kaže da su dve stvari ključne kada se posmatra spor Trampa i Sija.

- Prva stvar u natezanju između Trampa i Đinpinga odnosi se na poreklo virusa. Tramp i njegovi saradnici navode da je koronavirus potekao iz laboratorije u Kini, dok iz Pekinga iznose kontraoptužbe da su virus doneli američki vojnici koji su učestvovali na svetskim vojnim igrama u Vuhanu. Zajednički im je to da i jedni i drugi smatraju da je virus veštački. Međutim, najveći broj uglednih svetskih naučnika smatra da je virus potpuno prirodnog porekla. Tramp ima i lični motiv da održava napade na Kinu. On njima pokušava da prikrije sopstvene brljotine u vezi s reakcijom Amerike na zarazu. Tramp oštro kritikuje Kineze, a sam ima mnogo počinjenih sličnih grešaka - kaže on.

Vlade Radulović, vojnopolitički komentator, ističe da postoje dva aspekta spora između Vašingtona i Pekinga.

- Prvi je ta političko-ekonomska borba, gde ne treba zanemariti činjenicu da je ona u fokusu i najglasnija. U pitanju je sukob za prevlast na globalnom nivou. Koliko god da je konflikt snažan, ne treba iz vida izgubiti činjenicu da su Amerika i Kina zemlje usmerene jedna na drugu. Kina ima veliki broj američkih obveznica, dok roba vredna na desetine milijardi dolara ide iz SAD u Kinu. SAD i Kina su međusobno zavisne. Drugi aspekt je vojni deo sukoba. Paralelno s pandemijom virusa porasle su tenzije oko veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru. Kina je odavno prestala da bude samo regionalna sila, što pokazuje i njena vojna baza u Džibutiju, dok Amerika želi da zadrži dominaciju u svetskim okvirima - kaže on.

ŠTA TVRDE AMERIČKI ZVANIČNICI

  • Republikanska partija mora da napadne Kinu zbog pandemije, da obeća da će se suprotstaviti zavisnosti od Kine i optužuje protivnike da su blagi prema njima.
  • Kina nije naš savetnik i nisu samo naši rivali - oni su naši protivnici, a kineska Komunistička partija je naš neprijatelj.
  • Važno je naglasiti da se ne optužuju Amerikanci kineskog porekla, već da je sve krivica Komunističke partije Kine.
  • Uputstvo Nacionalnog republikanskog senatorskog komiteta od 17. aprila, objavio ga je Politiko

ŠTA TVRDE KINESKI ZVANIČNICI

  • Donald Tramp, koga čekaju teški izbori, sve glasnije kritikuje Peking i preti novim carinama. Njegova administracija sprema odmazdu protiv Kine zbog pandemije.
  • Negativni odnos prema Kini najgori je od 1989. i događaja na Trgu Tjenamen.
  • Talas antikineske retorike s kojim se Kina suočava predvode SAD, pa moramo da budemo spremni za najgori scenario - oružani sukob dve globalne supersile.
  • Izveštaj kineskih obaveštajaca vlastima u Pekingu od 5. maja, objavio ga je Rojters

Tagovi