Svijet

CIA: Kina prijetila SZO, sprečavala je da upozori na virus

Izvor mondo.rs

Američka obavještajna agencija CIA tvrdi da je Kina pokušala da spriječi Svjetsku zdravstvenu organizaciju da upozori svijet na epidemiju korona virusa u januaru.

Sanitary workers disinfect the Warszawa Zachodnia (Warsaw Western) coach station at the end of the day in a new routine intended to fight the spread of the coronavirus, in Warsaw, Poland, Wednesday, March 25, 2020. For most people, the new coronavirus causes mild or moderate symptoms, such as fever and cough that clear up in two to three weeks. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia and death. (AP Photo/Czarek Sokolowski)
Izvor: Tanjug/AP/ Chris O'Meara

Izveštaj CIA čiji sadržaj su dva obavještajca potvrdila za "Njuzvik", tvrdi da je Kina prijetila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da će prekinuti saradnju u istrazi SZO ako proglasi svjetsku zdravstvenu krizu.

Ovo je drugi takav izvještaj zapadnih obaveštajnih službi i vjerovatno će još više rasplamsati tenzije između SAD i Kine zbog pandemije u kojoj je širom svijeta umrlo 280.000 ljudi od čega su više od četvrtine Amerikanci, navodi "Njuzvik".

Prethodno je njemačka obaveštajna služba BND, kako je objavio "Špigl" prošle nedelje, iznijela optužbe da je kineski predsednik Si Đinping lično vršio pritisak na generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa 21. januara.

Svjetska zdravstvena organizacija je demantovala sve navode iz ovog izvještaja, ali još uvijek nije dala konkretan odgovor na pitanje da li je neko od kineskih zvaničnika preduzeo nešto kako bi se spriječilo proglašenje svjetske zdravstvene krize, SZO još nije dala odgovor.

"Ne komentarišemo specifične razgovore s članovima država, ali možemo reći da je tokom cijelog perioda pandemije SZO reagovao u skladu sa svojim mandatom kao tehnička organizacija zasnovana na dokazima koja se usresredila na zaštitu svih ljudi, svugdje u svijetu", poručio je Lindmajer.

On je dodao da Tedros i kineski predsjednik Si nisu razgovarali 20., 21. ni 22. januara.

Američki obavještajni zvaničnici sa kojima je "Njuzvik" razgovarao nisu mogli da kažu da li je kineski predsjednik Si Đinping imao nekakvu ulogu u vršenju pritiska na SZO.

Tagovi